detalji mjera

[FOTO] Božinović: Policija neće nikome upadati u stan i brojati koliko je tamo ljudi. To nije poanta

01.12.2020 u 13:48

Bionic
Reading

Nakon sastanka sa županima novinarima se obratio šef Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Božinović je kazao da se na sastanku razgovaralo o situaciji s koronakrizom te o Nacionalnoj razvojna strategija

'Što se tiče koronakrize, ovo je već treći sastanak sa svim županima i njihovim suradnicima na kojima se razmotrila aktualna situacija. Uvodno su se uz premijera obratili i Beroš i Capak i ja i Fuchs. Danas se malo više razgovaralo o školama. Glavna tema je stanje u bolničkom sustavu gdje se operativno i na ovoj razini pokušavaju dogovoriti konkretni potezi. Capak je dao info o epidemiološkoj situaciji u ovom trenutku i informaciju o cjepljenju', rekao je Božinović.

'Ono što je meni bilo drago čuti je da župani primjećuju na terenu da se sve više građana pridržava temeljnih mjera. To je dobar znak jer postaje jasno da ovakve brojke koje imamo posljednjih dana utječu na ponašanje ljudi', kazao je.

Upitan kada dolaze prve doze cjepiva i hoće li cjepljenje biti obavezno, Božinović je kazao da se o prvim dozama može spekulirati, ali da kada dođu u Europu da će ih dobiti i Hrvatska. 'Nismo u fazi da razgovaramo da bude obvezno, ali ono što možemo čuti na međunarodnim formumima da bi trebalo biti procjepljenjo 70 posto stanovništva. To je najbolji način kako što prije izaći iz ove situacije i početi se vraćati u normalni život. Ali do tada su pred nama restrikcije i zima. Posebno se govorilo da bi bilo jako važno građanima ukazati na potrebu prozračivanja stanova i radnih prostora', rekao je.

Upitan kakve će biti upute policiji kako da djeluje ako netko ne nosi masku, kazao je: 'Sigurno da će se prvo ići na upozorenje. Nije poanta da se nekog kazni nego da netko stavi masku i da je nosi pravilno. Prije svega upozorenje, a ako netko ostane pri svom stavu onda idu prekršajne odredbe'.

  • +13
Izjava Davora Božinovića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Nitko neće nikome upadati u stan. Stan je Ustavom zaštićena kategorija, ali policija i danas u određenim situacijama, može na dojavu, pogotovo kad je kršenje javnog reda i mira, intervenirati na način da se izađe na teren. U najvećem broju slučajeva građani surađuju s policijom. Ne treba stvarati paniku jer nikome nije namjera i u primisli da se ovim uvodi represija. Ali pogotovo u zimsko doba kad se ljudi zatvore i kada ih je puno previše, to se pokazalo kao najveće žarište infekcija', kazao je Božinović.

<<< [DOKUMENT] Pogledajte što će se sve kažnjavati i kolike su kazne za kršenje epidemioloških mjera >>>

'Policija neće sama ići i tražiti ima li nekoga u stanu. Ukoliko dođe do dojave policija može izać na teren i obratiti se vlasniku ili posjedniku stana, ali ne da će upadati u stanove i brojat koliko je tamo ljudi. To nije poanta', dodao je.

Upitan da li se odredbe o okupljanju odnose i na crkve koje su kao župe pravne osobe, Božinović kaže: 'Djelovat ćemo prije svega upozorenjima i edukativno, siguran sam da postoji rješenje. Ne sudjeluju tu samo policijski službenici nego i inspektori i za svaku situaciju ćemo naći rješenje.'

Osvrnuo se i na pozitivan nalaz premijera Plenkovića na koronavirus. 'Premijer obavlja sve svoje dužnosti iz izolacije, i danas smo imali dva sastanka. Kao odgovoran političar je naravno odredio potpredsjednika koji bi ga mijenjao, ali nadamo se da to neće biti slučaj', rekao je Božinović.

Što se tiče režima na granicama, kazao je da novi režim vrijedi dva tjedna, a da će se nakon toga donijeti nova odluka. 'Mislim da nije nakon dva tjedna moguće očekivati neke promjene', rekao je Božinović.

<<< [DOKUMENT] Hrvatska od utorka uvodi nova ograničenja. Ovo su pravila po kojima će se moći prijeći granica >>>

'Imamo do 21. prosinca da vidimo učinke ukupno ovih mjera, ali i svake pojedinačno', rekao je Božinović o novim mjerama koje su krenule prošlog vikenda.

Na dodatno pitanje o radu Vlade, kazao je: 'Premijer zasad, kao što je poznato, obavlja sve svoje dužnosti i cijeli dan je na sastancima. U našim razgovorima je poznato da je Tomo Medved od početka prvi potporedsjednik, ne znam je li formalno. Vlada radi svoj posao, sve će biti u redu', zaključio je Božinović.