sve po pravilima

Božinović: Korekcije granica izbornih jedinica u skladu s kriterijima

07.06.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u srijedu kako su korekcije granica izbornih jedinica učinjene da bi se ispunio zahtjev o ujednačavanju broja birača tako da razlika tog broja ne smije biti veća od pet posto, osim u jednoj izbornoj jedinici koja je na razini od sedam posto.

Ustvrdio je da bi devet od 10 izbornih jedinica ušlo u marginu od 5 posto i po tom kriteriju su izborne jedinice skrojene. Podsjetio je da, prema preporukama Venecijanske komisije, razlika između izbornih jedinica ne bi trebala biti veća od 10 posto.

Što se tiče popisa birača on se radi na temelju evidencije prebivališta, rekao je Božinović nakon primopredaje vozila s policijskim obilježjima za potrebe rada prometne policije na Policijskoj akademiji.

Evidencija prebivališta, odnosno prijavljivanje boravišta je osobno pravo, obaveza i dužnost svakog hrvatskog građanina, istaknuo je.

"Znamo da postoje preporuke i izdvojena mišljenja ustavnih sudaca da se taj posao ne bi trebao raditi kroz nekakve hajke i kampanje, jer bi to pretpostavljalo da bi policija ulazila u stanove, što je s aspekta policije u demokratskoj državi jednostavno neprimjereno", istaknuo je.  

Upitan je li policija mogla učiniti više na sređivanju evidencije prebivališta, Božinović je rekao da policija vodi evidenciju i po dojavi izlazi na teren, međutim ne može provoditi nekakve kampanje i hajke i da "znamo kako su ljudi na to reagirali prije više godina".

"Policija je itekako angažirana i na zaštiti državne granice, na hrvatskim prometnicama, u kriminalističkim istraživanjima i kad bi bilo kapaciteta da policija nešto tako radi nisam siguran da bi građani na to gledali s naklonošću niti je to posao policije", naglasio je Božinović.