'nacionalni interes RH'

Božinović: Hrvatska je za jaču zaštitu vanjskih granica EU-a

13.10.2017 u 16:10

Bionic
Reading

Europska unija mora raditi više na kontroli i zaštiti vanjskih granica, a to je i hrvatski nacionalni interes budući da su vanjske granica EU-a i hrvatske nacionalne granice, izjavio je u petak u Luxembourgu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

"Hrvatska je pokazala razumijevanje za države koje su pogođene bilo terorističkim napadima, bilo migrantskim valovima. Međutim, naša je glavna poruka da EU mora raditi na jačanju vanjskih granica koje su ujedno i naše nacionalne granice", rekao je Božinović novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.  

Ministri su raspravljali o prijedlogu Komisije promjena Zakonika o schengenskim granicama koje bi trebale istodobno sačuvati slobodu kretanja ljudi unutar schengenskog i ujedno riješiti pitanja koja izazivaju zabrinutost u mnogim zemljama, poput terorizma ili nekontroliranog priljeva migranata. 

  • +4
Provjera putnika na državnim granicama Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

Komisija je u tom prijedlogu koji je iznijela krajem rujna predložila promjene Zakonika koje bi omogućile uvođenje kontrola unutar toga prostora na razdoblje do tri godine u slučaju iznimnih okolnosti, poput terorističkih prijetnji.  

Božinović je rekao da je nakon 27. lipnja kada je dobila pristup na Schengenskom informacijskom sustav (SIS) Hrvatska imala preko 70 milijuna provjera i više od četii tisuće tzv. pogodaka.  

"To znači da je Hrvatska u tolikoj mjeri pridonijela da EU ovo ljeto bude sigurnija. Stoga mi tražimo da nas uključi i u druge programe kao što su sustavi 'ulaz/izlaz' i ETIAS, što je u interesu i Hrvatske i EU-a", rekao je Božinović.

SIS je već više od dvadeset godina glavni alat za suradnju policija schengenskih zemalja više od 70 milijuna podataka i pomoću njega države članice svake godine izvrše preko 3,9 milijardi provjera i pronađu preko 200.000 traženih osoba, vozila, isprava i predmeta.