zagrebački nadbiskup

Kutlešina božićna čestitka: Smisao Božića iščeznuo je iz ljudskoga srca

24.12.2023 u 17:32

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša uputio je na Badnjak posredstvom elektroničkim medija Božićnu čestitku iz potresima ranjene zagrebačke katedrale, u kojoj poziva neka se upitamo na koji nam način u srcu odjekuju riječi: „Danas vam se u gradu Davidovu, rodio Spasitelj – Krist Gospodin“?

Nadbiskup Kutleša je u čestitci istaknuo kako se čini da je "smisao Božića iščeznuo iz ljudskoga srca".

"Od događaja koji obilježava ispunjenje duboke čežnje čovjekova srca za Božjom blizinom i njegovim spasenjem, ovaj dan rođenja bogočovjeka Isusa Krista, pretvara se u isprazno slavlje u kojemu i zaboravljamo što doista slavimo. Ovakvo nam stanje ljudskoga duha otkriva novo poganstvo koje se možda i neprimjetno uvlači u naše domove i kojega možda nismo ni svjesni. Ono je obilježeno nesposobnošću ljudskog duha da poštuje nešto veće od sebe, zatim nedostatkom osjećaja stida i kajanja kao i strahopoštovanja pred Bogom koji nam se objavljuje i dariva", rekao je mons. Kutleša Naglasivši kako se gubi osjećaj za sveto, zagrebački nadbiskup dodao je kako se nameće pitanje "je li vijest o rođenju Spasitelja uopće više vijest koja bi privukla našu pažnju, a kamoli probudila radost?

Rođenje Isusa Krista nije zapis iz prošlosti, nego prisutnost u kojoj živimo i jesmo

"Zapitajmo se, dragi vjernici, na koji nam način u srcu odjekuju riječi: 'Danas vam se u gradu Davidovu, rodio Spasitelj – Krist Gospodin' ? Je li ovo 'danas' Božjeg ulaska u ljudsku povijest za nas još uvijek živo i spasonosno ili ne uspijevamo pod teretom života iskusiti radost Božje prisutnosti? Jer rođenje Isusa Krista nije zapis iz prošlosti nego prisutnost koja sve ispunjava, stvarnost u kojoj živimo, mičemo se i jesmo", istaknuo je mons. Kutleša.

Slaviti Božić znači vjerovati Radosnoj vijesti jer je istinita

"Slaviti Božić znači vjerovati Radosnoj vijesti jer je istinita. Čak i ako nam donese protivljenje, progon i smrt, vjerujemo, jer ju je povijest potvrdila vjerodostojnije od mnogih stvari koje se drže povijesnim istinama", poručio je zagrebački nadbiskup Kutleša. Nadalje, kazao je kako svaka tvrdnja koja kaže da je "Isus manje od pravoga čovjeka ili manje od pravoga Boga, manje od Gospodina ili manje od Spasitelja, svaki nauk koji niječe potrebu kajanja i klanjanja pred njim, nije Radosna vijest. Radosna vijest kršćanstva ne umanjuje čovjeka nego mu vraća dostojanstvo djeteta Božjega."

Bespomoćnost Djeteta u jaslama trajni poziv na odricanje od sebičnosti Nadbiskup Kutleša poručio je vjernicima kako Bog ne poziva na blještav i stalno uzbudljiv život, već poziva "da vjerujemo Spasitelju koji nam je darovan, da se poklonimo Isusu novorođenome, a zatim nas šalje natrag u našu životnu realnost kako bismo naučili radovati se njegovu spasenju iz dana u dan i to spasenje nosili drugima: razvezivati spone jarmene, dijeliti kruh s gladnima, krov s beskućnicima, zauzimati se za obespravljene i slabe. Nježnost i bespomoćnost Djeteta u jaslama trajni je poziv na odricanje od svih oblika nasilja i grubosti, naprasitosti i bahatosti, jednom riječju: sebičnosti koja ne prepoznaje da su nam za ispunjen i sretan život potrebni drugi kao što smo i mi potrebni drugima." Na kraju, zagrebački nadbiskup je pozvao vjernike da se zagledaju u djetešce u jaslicama i da u njemu prepoznaju svoju malenost pred Bogom.

"Dopustite da zaboravljeni i ugroženi osjećaj stida i kajanja, otvori u vama prostore duše u kojima nećete naći osudu, već novorođenog Spasitelja. Ne propustimo radost njegova dolaska dočekujući ga u ispraznom veselju, nego u iskrenom obraćenju srca i zajedništvu sa svim ljudima dobre volje! Molim da svatko osjeti dodir Krista, Spasitelja, za kojim čezne ljudsko srce! Neka On u svima nama pobijedi svako zlo i grijeh, nepravdu i nemir, neka svima ispuni srca mirom i dobrom voljom!", zaključio je u Božićnoj čestitci zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.