Božić s okusom Španjolske

Božić s okusom Španjolske

28.12.2011 u 11:09

Bionic
Reading

Ovo je bio drugi Božić u mojem životu koji nisam provela u svom domu u Splitu. Naime, prije nekoliko sam godina jedan dočekala na otoku Phi Phi na Tajlandu, a ovaj u svom novom privremenom domu u Španjolskoj.


Moja se malenkost odlučila sljedeću godinu živjeti na relaciji Zagreb - Barcelona jer sam upisala jedan postdiplomski studij u glavnom gradu Katalonije. S obzirom na to, možete očekivati puno postova iz ove zemlje koja je prebogata kulturom, tradicijom, a vrlo je zanimljiva i kad je u pitanju moda.

Ovo je prvi u kojem ću vam kroz fotografije opisati kakva je atmosfera vladala u Barceloni oko Božića, ali ću vam pokazati još neka zanimljiva mjesta koja sam sasvim neplanirano posjetila.



Prva stvar koja vas potpuno kupi kad dođete u Barcelonu jest klima. Otkada sam došla temperatura danju ne pada ispod 15 Celzijevih stupnjeva, a noću ispod 9. Stoga sama logika nalaže da svaki slobodan trenutak stanovnici ovog prekrasnog Gaudijevog grada provode na plaži koja se simbolično zove Barceloneta i pravi je mali raj za surfere.


Božićno kupanje u moru tradicionalna je stvar ovdje kojoj podliježu samo hrabriji Kataloci jer more nije najtoplije.


Tradicija je također da se pred Božić rade jaslice. Kićenje jelke jest običaj, kao i kod nas, no jaslice su nešto čemu Španjolci pridodaju jako veliku pažnju. Tako se na marketu Santa Lucia mogu pronaći figurice svake vele.

Šetajući ulicama Barcelone nabasala sam na svakakve fine stvari, između ostalog na ovu preslatku manufakturu gdje meštri od karamele pred kupcima rade slatke smjese i oblikuju ih u raznorazne oblike.




Zabilježila sam i ovaj video u kojem velika maskota djeci baca karamele po ulici. To je, pretpostavljam, također dio tradicije. Klik, klik. Pogledajte!











La Champagneria je poznato mjesto u kvartu Barceloneta (odmah pored plaže) u kojem se uvijek, posebno u ovo doba godine, traži mjesto više. Za samo par eura ovdje se može pojesti nešto mesnato (jer Španjolci su veliki ljubitelji i konzumenti mesa) i popiti čaša šampanjca.



Neizbježna stvar je, naravno, božićni shopping. U Barceloni sve vrvi od genijalno uređenih izloga, no ono što me fasciniralo su vanjski izlozi u ulici Avinyó koja je prepuna super cool second hand shopova i malih dizajnerskih butika u koje nisam ulazila jer nestrpljivo čekam velike rasprodaje koje samo što nisu počele.






Melem za oči su i poznati dizajnerski brandovi za koje vrijedi ona: Gledaj, gledaj, al ne diraj!



Tako da ovu predivnu haljinu iz najnovije Chanelove kolekcije mogu samo sanjati (I to je nešto!). :-)


Ovaj je Božić za Katalonce od posebne važnosti jer su još jednom u el classicu (tako se zove derbi s vječnim rivalom Real Madridom) doslovce "pomeli" Madrižane, što je bio razlog za ogromno slavlje na njihovoj glavnoj šetnici La Rambli.










A kakav bi to Božić bio bez božićnog drvca? Ovo je moje, doduše malo skromnije nego inače.



Svojim sam dragim cimerima ispekla božićne keksiće, a recept sam ukrala s mog najdražeg kulinarskog bloga Sjedi i jedi.


Badnjak sam provela u malom mjestu Sitges pored Barcelone. Predivna priroda, vrijeme, roštilj i ljudi dobre volje pomogli su mi da se osjećam kao kod kuće.


Iako sam mislila da me Djed Božićnjak neće pronaći u dalekoj Španjolskoj, nije bilo tako. Dobila sam preslatku narukvicu Massimo Dutti u koju sam se totalno zaljubila.



Predivno je bilo i u Andorri gdje sam otputovala na Božić.


Nadam se da ste se i vi lijepo proveli. Još je jedan Božić iza nas. Vrijeme je za Novu 2012. Ja ću je dočekati u kraljevskom gradu Madridu, a vi?