MISNO SLAVLJE ZA STUDENTE

Bozanić upozorava na 'komunističke prosvjetitelje'

15.10.2009 u 21:49

Bionic
Reading

U prigodi početka nove akademske godine, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić služio je večeras u katedrali misno slavlje poručivši članovima akademske zajednice, a posebno mladima, da budu kritični prema svim samozvanim tumačima istine, te da ne dopuste da im ubrzan način života 'oduzme dušu, zamrači pogled i unese nemir neistinom'

ZAGREB - U svojoj homiliji kardinal je sveučilištarce upozorio na opasnost koja prijeti od samozvanih proroka, koji se u hrvatskom društvu predstavljaju kao jedini tumači istine, a, kako je rekao, posebno su glasni kada vjeru, vjernike i Crkvu nazivaju zaostalom i nazadnom neprijateljicom znanosti.

"Isus nas upozorava da su izvana u odjeći umilnih stvorenja, a iznutra su grabežljivci. Jedini kriterij koji nam daje da bismo ih prepoznali jesu njihovi plodovi", istaknuo je Bozanić, upozorivši kako su njihovi korijeni često "duboko u tlu onih 'prosvjetitelja' koji su u zadnjim desetljećima naše povijesti kao prokušane metode rabili tamnice protiv savjesti i zidove protiv istine".

Studente je pak upozorio da ne zaborave kako su izrasli na muci onih koji su svijet morali gledati omeđeni zidom tih komunističkih 'prosvjetitelja' koji su "punili zatvore ne samo političkim neistomišljenicima, nego i vrhunskim intelektualcima, ispunjenih ljubavlju prema istini".

Za primjedbe da se Crkva još uvijek bori s komunizmom, koji pripada nekom prošlom vremenu, rekao je kako nije "toliko važan komunizam kao takav, jer Crkva nema političkih težnja, nego laž iz koje niču otrovni plodovi odbacivanja istine". Primijetio je i kako se u pojedinim segmentima ne može čak ni govoriti o nekom drugom vremenu, obrazloživši to pokušajem oduzimanja spomena hrvatskim ljudima te davanjem mladima za primjere nekadašnje promicatelje nepravednoga režima što, kako je rekao, duboko vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Studentima i studenticama poručio je da hrabro iznesu na vidjelo istinu koja još uvijek čami pod budnim okom onih koji ne žele da se istina o komunizmu prokaže kao duboki razlog mnoštva naših sadašnjih poteškoća u društvu, ne samo kao kriza društvenoga i pravnog sustava, nego kao odnos prema vrijednostima: života, rada, povjerenja, sebedarja, žrtve, odgovornosti...

"Danas kada imate pristup izvorima i metodama spoznaje, studirajte i sami istražujte", rekao je Bozanić mladima kazavši kako uvijek mogu provjeriti tko im pruža ruku radosti i želi dobro.