KARDINAL IGNORIRA BET ISRAEL

Bozanić čestitao Krausu, ali ne i Goldsteinu

07.09.2010 u 18:22

Bionic
Reading

Na stranicama zagrebačke nadbiskupije objavljena je čestitka zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, u povodu židovskih blagdana, ali dok kardinal čestita predsjedniku Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, dr. Ognjenu Krausu, izostavlja iz čestitke predsjednika židovske vjerske zajednice Bet Israel, dr. Ivu Goldsteina

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić uputio je čestitke prigodom židovskih blagdana Roš Hašane – nove godine, blagdana Jom Kipura – Dana pomirenja i Sukota – blagdana Sjenica, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Republici Hrvatskoj dr. Kotelu Da Donu, rabinu Židovske općine Zagreb Lucianu Moši Preleviću te predsjedniku Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj dr. Ognjenu Krausu, a priopćenje Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije potpisuje glasnogovornik Zvonko Franc

U svojim čestitkama kardinal je zaželio da slavlje blagdana ispuni vjernike zahvalnošću za primljene Božje darove te da ih Bog, stvoritelj svijeta i ljudi, obdari svojim blagoslovom i svakim dobrom u novoj 5771. godini.

Zamoljen da komentira zašto nema i dr. Goldsteina u čestitki, nadbiskupov glasnogovornik Zvonko Franc odgovara da je kardinal Bozanić čestitao predsjedniku Koordinacije židovskih općina, dr. Krausu, te da je to dovoljno. Upozoren da židovska vjerska zajednica Bet Israel nije dio spomenute Koordinacije, glasnogovornik Franc najavljuje nove konzultacije s kardinalom (koji se danas nalazio na proslavi u Križevcima) i naknadno očitovanje zbog eventualnoga propusta.

S obzirom na to da se u čestitci izričito spominju imena oba rabina, dakle i dr. Da Dona, koji djeluje unutar Bet Israela, za komentar smo zamolili njihova predsjednika, dr. Ivu Goldsteina, koji je rekao da je greška 'očito počinjena'. On smatra teškim procjenjivati kako je do greške došlo. 'Bet Israel nije dio Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj. To je dobro poznatoj široj javnosti. Bet Israel je zasebna židovska vjerska zajednica, mi smo tu, pa bi shodno tomu trebalo postupiti i u protokolarnim obraćanjima predstavnika drugih vjerskih zajednica', izjavio je za tportal.hr dr. Goldstein.