NADMOĆNA POBJEDA

Bouteflika po četvrti put predsjednik Alžira

Bionic
Reading

Na regularnost izbora bilo je uloženo ukupno 94 žalbe, koje su nakon analize odbačene: 43 nisu bile u skladu sa postoječim procedurama, a preostalih 53 žalbe su predate nakon isteka roka

Ustavno vijeće Alžira odbacilo je sve 94 uložene žalbe na regularnost održanih predsjedničkih izbora u toj zemlji i potvrdilo da je osvojivši apsolutnu većinu aktualni predsjednik Abdulaziz Buteflika izborio i četvrti mandat na toj poziciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Ustavnog vijeća Murad Medlesi je u programu državne televizije priopćio da je Buteflika osvojio 1.531.388 glasova (81,53 posto) i da će svečanim polaganjem zakletve po četvrti put obnašati funkciju predsjednika zemlje.

'Na regularnost izbora uloženo je ukupno 94 žalbe, koje su nakon analize odbijene', kazao je Medlesi i dodao da 43 nisu bile u skladu sa postojećim procedurama, a preostale 53 žalbe su predane nakon isteka roka.

Odbacivši sve navode o neregularnosti proteklih izbora, Mendlesi je kazao da su izbori bili transparentni.

Predsjednički izbori u Alžitu održani su u četvrtak, a izlaznost je bila 51,7 posto. Alžirsko Ministarstvo unutarnjih poslova je u petak priopćilo da je Buteflika osvojio apsolutnu većinu i po četvrti put izabran za predsjednika zemlje. Njegov najveći suparnik i bivši premijer Alžira Ali Benflis je dobio 12,18 posto glasova.

Sedamdesetsedmogodišnji Buteflika je prošle godine imao moždani udar, a ranije je apsolutnom većinom bio biran za predsjednika Alžira na izborima održanim 1999., 2004. i 2009. godine. Najuvjerljiviju pobjedu je osvojio na prošlim izborima 2009.godine kada je dobio podršku 90 posto birača.