mini turneja

Borrell: Sigurnost BiH postala još važnija nakon ruske agresije na Ukrajinu

16.03.2022 u 11:42

Bionic
Reading

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell potvrdio je u srijedu kako će Unija nastaviti podupirati održanje mira i stabilnosti BiH istaknuvši da je to postalo posebno važno nakon ruske agresije na Ukrajinu

Borrell je doputovao u Sarajevo na kraju svoje regionalne mini turneje, a u bazi vojnih snaga EU-a kod glavnog grada BiH sudjelovao je u ceremoniji kojom je označen dovršetak procesa jačanja vojnog kontingenta EUFOR-a.

"Nekad je potrebno pokazati snagu kako bi se osigurao mir", kazao je Borrell u govoru koji je tom prigodom održao.

Snage EUFOR-a u BiH ojačane su s 500 vojnika pa ih je sada na terenu ukupno 1100 sa zadaćom da pojačano nadziru stanje na terenu i odmah reagiraju u slučaju sigurnosnih ugroza.

Borrell je tijekom izjave novinarima kazao kako je pojačanje upućeno kao mjera opreza iako trenutačno ne postoji izravna prijetnja sigurnosti i miru u BiH. Pojasnio je da Unija želi osigurati mogućnost reagiranja u slučaju izbijanja bilo kakve krizne situacije.

Odlučnost i predanost očuvanju mira, kako je istaknuo, danas su nužniji nego ikada u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu jer ona predstavlja sigurnosnu prijetnju bez presedana kojom je rat vraćen na europsko tlo.

U takvim okolnostima, kada milijuni izbjeglica lutaju europskim kontinentom i dok se ukrajinske gradove razara, a civile ubija, svi moraju biti svjesni ogromnih posljedica i to će, kako je kazao, potaknuti EU na veća ulaganja u obranu, ali i na osiguranje energetske neovisnosti i sigurnosti. Sve što se zbiva u Ukrajini, kako je istaknuo Borrell, može imati odraza i na stanje na zapadnom Balkanu.

'Želim poslati jasnu poruku onima koji misle pokušati destabilizirati Europu i zapadni Balkan: Operacija Althea je tu kako bi to spriječila', kazao je Borrell. Dodao je da će EU svakako zadržati tu misiju koliko god to bude potrebno s jasnim izvršnim mandatom očuvanja mira.

Pozvao je sve u BiH da rade zajedno umjesto da proizvode nove sukobe i blokiraju rad tijela vlasti jer je to preduvjet za provedbu reformi na temelju kojih ta zemlja može dobiti status kandidata za članstvo u EU, uključujući promjene izbornog zakona.

BiH je zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa podnijela 2016. godine, a Europska je komisija još u svibnju 2019. godine definirala 14 prioritetnih reformi koje je potrebno provesti kako bi to odobrila, no vladajuće stranke od tada gotovo ništa nisu učinile kako bi se dosegnuo taj cilj.