nacrt zakona

EU osuđuje glasanje za entitetski VSTV-u u Republici Srpskoj

10.02.2022 u 22:50

Bionic
Reading

Europska unija osudila je u četvrtak glasanje za nacrt zakona o entitetskom Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što bi značilo preuzimanje ovlasti koje od 2004. ima VSTV BiH kao tijelo koje je jedino ovlašteno imenovati suce i tužitelje u cijeloj državi

“Glasanje u Narodnoj skupštini za zakon koji uspostavlja odvojeno Visoko sudsko i tužilačko vijeće u Republici Srpskoj predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka u Bosni i Hercegovini”, kaže se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

“Ako se taj zakon usvoji, on će snažno utjecati na prava građana Republike Srpske, produbiti pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sustavu zemlje te ozbiljno potkopati europsku perspektivu Bosne i Hercegovine”, dodaje se u priopćenju.

EU još jednom poziva čelnike u BiH, posebice u Republici Srpskoj, da prestanu s potezima koji vode prema eskalaciji i da umjesto toga osiguraju da se nastavi ozbiljan dijalog unutar državnih institucija kako bi se razriješila sva pitanja koja zabrinjavaju.

Nacrt zakona koji je u četvrtak dobio podršku u parlamentu sada bi trebao ići u javnu raspravu, a nakon toga u obliku prijedloga zakona ponovo biti razmatran u entitetskom parlamentu.