šef europske diplomacije

Borrell o koronakrizi: Nije normalno da Europa ne proizvodi ni gram paracetamola i da Kina osigurava 80 posto svjetske proizvodnje antibiotika

06.05.2020 u 17:22

Bionic
Reading

Europa mora izvući pouku iz koronakrize i zajamčiti svoju stratešku neovisnost u ključnim područjima poput proizvodnje lijekova, stvaranja zaliha i čak premještanja proizvodnje, ocijenio je u srijedu šef europske diplomacije Josep Borrell

"Nije normalno da Europa ne proizvodi ni gram paracetamola i da Kina osigurava 80 posto svjetske proizvodnje antibiotika", rekao je Borrell u razgovoru za nekoliko europskih dnevnih listova, među kojima i austrijski Die Presse.

"Do sada smo mislili da nije važno gdje su proizvodi proizvedeni, da svjetsko tržište opskrbljuje sve, u svakom trenutku i posvuda", objasnio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i dodao da se to u vremenu krize pokazalo pogrešnim.

Sanitarna kriza povezana s pojavom koronavirusa u Europi višestruko je umnožila potražnju i izazvala poremećaje u opskrbnim lancima.

Trenutačno 80 posto aktivnih tvari koje se koriste za lijekove u EU-u dolazi iz trećih zemalja, posebice Indije i Kine, prema izvješću francuskog Senata o tom pitanju iz 2018. godine.

"Ne govorim da svi moraju sve sami proizvoditi, ali opskrbni lanac mora biti kraći i zašto ne bismo imali proizvodne centre u blizini?" pitao se Borrell.

"Zašto ne bismo za dio naših potreba proizvodili u Africi, koja je sve veći korisnik lijekova ?" predložio je.

"Pandemija je također pokazala potrebu strateških zaliha medicinske opreme, kao što sada postoje strateške zalihe nafte", dodao je Borrell.