pandemija koronavirusa

Borrell žali zbog američke odluke o prekidu financiranja WHO-a

15.04.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prestane financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO)

'Duboko žalim zbog američke odluke o prekdiu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije. Nema razloga koji bi opravdao takav potez u trenutku kada je pomoć u suzbijanju pandemije koronvirusa potrebnija no ikad. Jedino zajednčkim snagama možemo prevladati ovu krizu koja ne poznaje granice', poručio je Borrell preko Twittera.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio kako će SAD privremeno prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog njezinog "lošeg upravljanja" epidemijom koronavirusa.

'Danas sam naredio obustavu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije dok se provodi studija koja će ispitati ulogu WHO-a u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa', rekao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Sjedinjene Države su najveći financijeri Svjetske zdravstvene organizacije u čiji proračun uplaćuju više od 400 milijuna dolara godišnje.