ČOVIĆ POTVRDIO:

Borjana Krišto kandidatkinja za mandatara Vijeća ministara BiH

02.06.2011 u 22:01

Bionic
Reading

Borjana Krišto bit će kandidatkinja dva HDZ-a za mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, izjavio je za medije u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

'Mi smo se dogovorili da kandidat za mandatara za sastav Vijeća ministara bude Borjana Krišto. Tri pozicije pripadaju Hrvatima u Vijeću ministara i to treba pripasti dvama HDZ-ima što je uvjet za svaki dogovor', rekao je Čović

Pojasnio je kako se pri tome očekuje da Hrvatima pripadne mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i dvije ministarske pozicije. Čović bi trebao sutra u Sarajevu članovima BiH Predsjedništva, koji su u četvrtak započeli konzultacije sa čelnicima političkih stranaka, predložiti ime Borjane Krišto za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Nakon današnjeg razgovora s članovima kolektivnog šefa države, čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je potvrdio da će ova stranka zajedno sa HDZ-om BiH već sutra predložiti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ljubić nije želio potvrditi je li riječ o Borjani Krišto, dodajući da će 'kandidat sigurno biti iz HDZ-a BiH'.

Predsjednik Čović smatra da se s uspostavom Vijeća ministara otvara prostor za rekonstrukciju Vlade Federacije iz koje su izbačena dva HDZ-a za koje je na posljednjim izborima glasovalo 90 posto Hrvata.

'To je svakako put da izađemo iz krize. Dok ne budu legitimni predstavnici hrvatskog naroda dobili priliku obnašati vlast sukladno izbornom rezultatu , ta kriza će se pojačavati', ocijenio je predsjednik HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima uspostava široke koalicije koju bi činile vodeće stranke Hrvata dva HDZ-a, Bošnjaka SDP-a BiH i SDA te Srba SNSD-a i SDS-a omogućilo bi provedbu reformi potrebnih za euroatlantske integracije. U suprotnom nagovijestio je opasno zaostajanje BiH za svojim susjedima.

Državno Vijeće ministara u BiH nije uspostavljeno točno osam mjeseci nakon izbora a glavni prijepor odnosi se na to tko treba predstavljati najmalobrojnije Hrvate u vlasti. Dva HDZ-a, koji tvrde da je za njih na posljednjim izborima glasovalo 90 posto Hrvata traži da sve pozicije pripadnu njima, dok SDP BiH koji je u koaliciji s HSP-om BiH, Strankom demokratske akcije i Narodnom strankom Radom za boljitak traži određene hrvatske pozicije za tu političku grupaciju.