U OČEKIVANJU ZRAČNIH UDARA

Borbeni avioni uskoro kreću na Gadafija!

18.03.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Do vojnih udara na Libiju nakon rezolucije UN-a doći će za nekoliko sati i Francuzi će u njima sudjelovati, Italija je spremna ponuditi svoje vojne baze radi provođenja rezolucije Savjeta sigurnosti UN-a o zabrani leta nad Libijom, a Egipat je počeo isporučivati oružje libijskim pobunjenicima preko granice. Prema najnovijim informacijama s BBC-a, libijska je vlada pozvala na hitan prekid vatre kako bi zaštitila civile sukladno UN-ovoj rezoluciji

'Do udara će doći ubrzo', kazao je Baroin na radio postaji RTL istaknuvši da zasad neće reći 'kad, kako, na koje ciljeve ni u kojem obliku'. Ta vojna intervencija 'nije okupacija libijskog teritorija', nego 'akcija vojne prirode radi zaštite libijskog naroda i omogućavanja da dođe do slobode i rušenja Gadafijeva režima', nastavio je on.

Britanski premijer David Cameron kaže da je Velika Britanija planira poslati Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) s Tornado i Typhoon borbenim zrakoplovima za pomoć u provedbi rezolucije UN-a u Libiji. U obraćanju parlamentu je izjavio kako su pripreme oko rasporeda zrakoplova već započele, javlja BBC. Dodao je kako će ovo biti zajednička intervencija SAD-a, Francuske, Velike Britanije i arapskih zemalja, piše BBC.

Kako javlja BBC, libijska je vlada pozvala na hitan prekid vatre kako bi zaštitila civile sukladno UN-ovoj rezoluciji.
Cameron je na to rekao kako će se Gadafija ocijenjivati po njegovim djelima, a ne riječima.

Potvrdili su i kako će pustiti četvero novinara New York Timesa koji se već danima smatraju nestalima, javlja AL Arabiya.

I Belgija i Kanada su ponudile svoje ratne zrakoplove. A BBC doznaje kako će američki ministar obrane Robert Gates sutra otputovati hitno u Rusiju. Ne zna se još zašto, ali podsjećamo da je Rusija bila jedna od pet zemalja koje su bile suzdržane prilikom izglasavanja rezolucije.

Hillary Clinton je izjavila kako je ova rezolucija velik korak, ali da će SAD i njeni partneri nastojati pronaći i druge načine da se okonča libijska kriza.

Čelnik Arapske lige, Amr Moussa, izjavio je kako će se sudjelovanje svake arapske države u provedbi no-fly zone raspravljati između pojedinih naroda. Istaknuo je kako rezolucija UN-a ne smije biti podloga za invaziju, već isključivo u svrhu zaštite civila.

Egipat je, uz znanje Washingtona počeo s isporukom oružja libijskim pobunjenicima preko granice, javlja Jerusalem Post. Većinom se radi o jurišnim puškama i municiji.

Snage odane libijskom čelniku Moameru Gadafiju gađale su u petak topništvom grad Misratu u zapadnoj Libiji, koji je pod kontrolom pobunjenika, javila je televizija Al Arabija. Prema njihovim informacijama, četvero je ljudi ubijeno, a 70 ranjeno.

'Granatiranje je počelo prije dva do tri sata i nastavlja se', rekao je Sadun al-Misrati, član pokreta protiv Gadafija, za Al Arabiju. Po njegovim riječima vladine snage otvarale su vatru iz tenkova i teškog topništva i gađale civile. Al Arabija je također izvijestila da u napadu ima ubijenih i ranjenih.

'Francuzi koji su predvodili zahtjev za intervencijom, sudjelovat će', dodao je on. 'Ono što se noćas desilo s rezolucijom UN-a vrlo je važan korak u okviru rata u Libiji, Gadafijeva pokolja vlastita naroda, i treba priznati značajnu ulogu koju su odigrali francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i Francuska', naglasio je Baroin.

Vijeće sigurnosti UN je prihvatilo rezoluciju kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i 'sve nužne mjere' za zaštitu libijskih civila od napada snaga Moamera Gadafija. Rezolucijom se odobravaju praktično sve mjere osim kopnene intervencije, kako bi se zaustavili napadi koji mogu rezultirati s civilnim žrtvama. Također se nameće embargo na oružje i zamrzava imovina libijskih čelnika.

Zračna baza Sigonela na Siciliji, koja pruža logističku potporu Šestoj floti američke mornarice, jedna je od najbližih NATO baza Libiji i mogla bi se iskoristiti za bilo koju vrstu vojne operacije.

'To je pozitivan razvoj (događaja)', kazao je izvor iz talijanske vlade nedugo nakon što je Savjet sigurnosti UN-a usvojio rezoluciju kojom se uvodi zabrana leta nad Libijom i odobrava upotreba 'svih potrebnih mjera' kako bi se zaštitili civili od napada Gadafijevih trupa.

Norveška, Kanada i Katar najavile su u petak da će sudjelovati u misiji provedbe rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se odobrava međunarodna vojna akcija u Libiji.

Danas se sastaje i NATO, te će raspravljati o no-fly zoni i eventualnoj uporabi sile u Libiji.Vijeće u kojem sjede veleposlanici 28 savezničkih zemalja, okuplja se kako bi 'raspravilo o posljedicama rezolucije' i planiranju operacija 'radi suočavanja sa svakom mogućnošću'.

Ban ki-Moon, EU, Afrička unija i Arapska liga najavile sz sastanak za sutre, javlja BBC.

Libija zatvorila zračni prostor za sav promet

Libija je zatvorila svoj zračni prostor za sav promet, priopćila je u petak europska organizacija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol, javlja Al Jazeera.

Eurocontrol navodi da je primio informacije od Malte da je libijska kontrola zračnog prometa objavila da ne prihvaća nijedan zrakoplov u svoj zračni prostor do daljnjega.

'To je jedina informacija koju imamo u ovom trenutku', kazala je glasnogovornica Eurocontrola. 'To je informacija koju smo dobili od malteških vlasti'.

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je prihvatilo rezoluciju kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i 'sve nužne mjere' za zaštitu libijskih civila od napada snaga odanih pukovniku Moameru Gadafiju.

Eurocontrol je osnovan 1960, a odgovoran je za nadgledanje zračnog prometa i navigaciju u 39 europskih zemalja.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija poslalo je priopćenje u kojem stoji da 'Republika Hrvatska izražava duboku zabrinutost situacijom u Libiji koja, neprestano donoseći nove civilne žrtve, predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.
Hrvatska poziva na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava te zahtijeva prekid borbenih djelatnosti, svih oblika nasilja, a naročito napada na civile. Kao država koja aktivno sudjeluje u međunarodnim naporima s ciljem sprječavanja daljnjeg stradavanja civila u Libiji, Republika Hrvatska pozdravlja donošenje Rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se donosi niz mjera, uključujući zabranu borbene upotrebe libijskog zračnog prostora'.

No-fly zona