ODJECI PROSVJEDA

Borba za Varšavsku predana Zagrepčanima

19.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Na jučerašnjem prosvjedu u Varšavskoj ulici okupilo se više tri tisuće ljudi, a organizatori su između redova provukli nekoliko novih ideja kojima, čini se, planiraju dati novi zamah svojim prosvjednim aktivnostima

Udruge okupljene u borbi za očuvanje današnjeg izgleda Varšavske ulice u centru Zagreba održale su prosvjedni skup kojemu se pridružio, za tradicionalno inertni Zagreb, respektabilan broj građana, a organizatori nisu propustili priliku za nove 'spinove' unutar svojih nastojanja. Osim opetovanih poziva građanima da im se pridruže u dežuranju u Varšavskoj, dodali su i dva nova elementa.

Na ne tako davnim studentskim prosvjedima dan je tradicionalno završavao tako da okupljeni buntovnici na takozvanom plenumu glasuju hoće li se njihova akcija nastaviti ili neće. Po prvi puta to je u utorak učinjeno i među masom građana. Na pitanje: 'Ostajemo li ovdje u obrani pješačke zone?', svi okupljeni su podigli ruke i tako, možda i nesvjesno, ovoj akciji dali novu vrstu legitimiteta. S bine se nakon glasanja čulo: 'Ovo sada nije borba Prava za grad niti Zelene akcije, ovo je sada akcija građana Zagreba!'

Organizatori su tim potezom svoju borbu simbolično predali Zagrepčanima, u nadi da će povećati razinu solidarnosti među ljudima koji su, sve do rušenja građevinske ograde, više-manje situaciju pratili iz drugog plana. Istodobno su ljude upoznali sa svojim sustavom odlučivanja - izravnom, a ne predstavničkom) demokracijom, te im ukazali im na novu mogućnost promjene.

Među govornicima je bio i koordinator Udruge Pravo na kvart, Tin Gazivoda, koji je pred okupljenima govorio u Dinamovom dresu iz osamdesetih godina i napomenuo da 'navijači i borci za Varšavsku često imaju zajedničke ciljeve.' Time je između redova odaslana pozivnica na buduće događaje i pripadnicima navijačke subkulture. No, uz jasan pravilnik.

Svatko tko prati prosvjedna zbivanja vezana za Varšavsku zna da su ona potpuno i bez iznimke nenasilna, te da je jedini dozvoljeni koncept otpora prema zaštitarima i policiji - pasivno sjedenje. Taj se plan zasigurno neće mijenjati navijači, kao ni bilo tko drugi. Oni tanjih živaca jednostavno u tom društvu nemaju što tražiti. Na događanjima pod ovom organizacijom nema fizičkog obračunavanja, gađanja bilo čime, baš kao niti vrijeđanja, pa bi huliganima na prosvjedima toga tipa bilo dosadno.

Njih, nema sumnje, organizatori nemaju niti namjeru dozivati, jer među svojim aktivistima imaju 'šareno društvo' raznih svjetonazora i ta širina spektra vrijedi im puno više od šačice agresivnih golobradih mladića.

Jesu li i u kojoj mjeri uspjeli u svojim latentnim nastojanjima, lakše će biti procijeniti već nakon sljedeće prosvjedne akcije zakazane za četvrtak u 18 sati, kada će povorka aktivista i građana iz Varšavske krenuti prema zgradi Gradske uprave, bivšem poglavarstvu, gdje će tražiti ostavku Milana Bandića.