zahtjev gradskoj vlasti

Zelena akcija: Grad Zagreb ne smije ići u smjeru spaljivanja miješanog otpada

16.01.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Grad Zagreb ne smije ići u u smjeru spaljivanja miješanog otpada, poručila je u utorak Zelena akcija te od Grada traži da se među rješenjima za obradu miješanog otpada razmotri i postrojenje za sortiranje koje ne rezultira spaljivanjem otpada.

"Drago nam je da Grad Zagreb nakon dugogodišnjeg nemara napokon kreće u proces koji će rezultirati zatvaranjem odlagališta Jakuševec. Međutim, nudeći samo opcije koje uključuju pripremu miješanog otpada za spaljivanje, odnosno proizvodnju tzv. goriva iz otpada, Ekonerg, kao izrađivač studije, nudi loše alternative na koje Grad ne smije nasjesti”, komentirala je Zelena akcija jučerašnje predstavljanje studije izvodljivosti za budući Centar za gospodarenje otpadom.

Smatraju da se radi o "pseudo-znanosti i nevažećim i neispravnim argumentima kojima se prikriva poslovni interes za izgradnju spalionica". Neprihvatljivo im je da se odabire takvo postrojenje pod izgovorom da će i drugi planirani centri u Hrvatskoj imati tehnologije koje će rezultirati ostatkom koji se mora negdje spaliti. Ističu kako postoje znatno bolja rješenja za miješani otpad primijenjena diljem EU, a koja ne uključuju spaljivanje.

Protiv su izgradnje postrojenja za mehaničko-biološku obradu (MBO) koje priprema otpad za spaljivanje u spalionicama, cementarama, termoelektranama ili drugim energetskim postrojenjima jer bilo koja vrsta spaljivanja donosi iznimne štete za okoliš i zdravlje, što je dokazano na brojnim primjerima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ističu i kako EU takve projekte ne želi financirati i poručuje da će oni koji spaljuju otpad uskoro morati plaćati porez za štetne emisije.   

"Rješenje za miješani otpad treba se temeljiti na najboljim dostupnim tehnologijama koje se primjenjuju diljem EU. To su postrojenja za sortiranje miješanog otpada visoke učinkovitosti koja izvlače više od 70 posto sirovina za reciklažu, a ostatak neutraliziraju da se može koristiti u građevinskoj industriji i za razne vrste sanacija, a minimalan dio sigurno odložiti na odlagalište biološki neaktivne mase", poručuju iz Zelene akcije.

Ističu i kako se niz velikih europskih gradova poput Barcelone, Münchena, Kiela i Leipziga koje vode zeleno i lijevo orijentirani političari, odlučio na maksimalno smanjenje i recikliranje otpada kako bi izbjegli potrebu za izgradnju novih postrojenja za spaljivanje otpada ili zatvorili postojeća.

Tomašević: Što se tiče MBO postrojenja tu nikakvih nemamo dilema

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na pitanje novinara rekao je danas da nema komentara na tvrdnju Zelene akcije.  

"Naravno da će svatko imati neke svoje stavove o toj temi, svatko ima stav i o tehnologiji i o lokaciji. Na nama je da donosimo najbolje odluke za Grad Zagreb kroz neku stručnu i javnu raspravu. Što se tiče MBO postrojenja tu nikakvih zapravo nemamo dilema jer je to doslovce isto postrojenje kakvo rade sve županije", rekao je Tomašević.

Kaže da zato i rade takvo postrojenje kako bi dobili dozvolu i baš ga zanima kako će ministarstvo objašnjavati da su za takva ista postrojenja dali dozvolu drugim županijama, a da bi osporavali Zagreb.