termoelktrana

Zelena akcija: Želimo da Hrvatska najavi zatvaranje Plomina 2 u iduće tri godine

30.11.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Aktivisti Zelene akcije s performansa na Cvjetnom trgu povodom početka UN-ove konferencije o klimatskim promjena zatražili su zatvaranje termoelektrane na uvozni ugljen Plomin 2 do 2026., a čije je zatvaranje premijer Plenković najavio tek 2033. godine

Aktivisti su na Cvjetnom trgu postavili mali bazen ispunjen ugljenom u kojem je sjedio jedan od njih s maskom Andreja Plenkovića i držao natpis „Ostajemo u ugljenu još 10 godina!“, dok su iznad njega stajali natpisi „Međunarodni klimatski pregovori“ i „Zatvorite termoelektranu Plomin 2“.

Time su, kako su priopćili, istaknuli poziciju Vlade koja šalje delegaciju na klimatsku konferenciju koja počinje u Dubaiju, dok u isto vrijeme ignorira vlastiti doprinos rastućoj klimatskoj krizi i inzistira na dugoročnom korištenju ugljena.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je kako je zatvaranje termoelektrane Plomin 2 planirano 2033. godine te da će time Hrvatska biti jedna od posljednjih država EU-a koja koristi ugljen.

Belgija, Švedska i Portugal već su zatvorile svoje termoelektrane na ugljen, a u idućih nekoliko godina, to će napraviti većina članica EU.

Zelena akcija traži od Plenkovića da Hrvatska na konferenciji najavi zatvaranje Plomina 2 u iduće tri godine.

„Samo zbog emisija CO2 iz Plomina 2, HEP je u četiri godine imao trošak od ogromnih 127 milijuna eura, na što dolaze svi ostali standardni troškovi rada. Nevjerojatno je da Hrvatska, koja mora uvoziti ugljen, toliko snažno ustraje na proizvodnji električne energije njegovim spaljivanjem“, naglasio je Ivčić.

Performans Zelene akcije kojim zahtjevaju ranije zatvaranje termoelektrane Plomin 2. Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko/Cropix

Zelena akcija je poručila kako se protivi i lažnim rješenjima za zamjenu ugljena. Primjerice, uvođenje prljavog plina i spaljivanje otpada, što HEP razmatra kao opciju za staru i zatvorenu termoelektranu na ugljen Plomin 1.

Ova termoelektrana čini oko sedam posto udjela u ukupnoj raspoloživoj električnoj energiji u Hrvatskoj. To je potrebno nadomjestiti smanjenjem potrošnje, povećanjem energetske učinkovitosti i proizvodnjom iz obnovljivih izvora, a ne drugim fosilnim energentima“, zaključio je Ivčić.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'