rekordna izlaznost

Borba s koronavirusom donijela izbornu pobjedu vladajućoj južnokorejskoj stranci

16.04.2020 u 06:43

Bionic
Reading

Vladajuća stranka južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina osvojila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima, pokazali su u četvrtak objavljeni rezultati, odražavajući podršku građana strategiji borbe protiv pandemije koronavirusa. Vladajući progresivni blok na čelu s Demokratskom strankom osvojio je 180 od ukupno 300 zastupničkih mjesta, 60 više no što je imao u dosadašnjem sazivu parlamenta, objavilo je državno izborno povjerenstvo

Vodeća oporbena koalicija koju predvodi konzervativna Stranka ujedinjene budućnosti osvojila je 103 mjesta.

Zahvaljujući rekordnoj izlaznosti na početku glasanja prošlog vikenda odaziv je iznosio 66,2 posto i najviši je od 1992. godine, izvijestilo je povjerenstvo.

Vlasti su poduzele stroge sigurnosne mjere kako bi spriječile širenje zaraze prilikom izbora, dezinficiravši svih 14.000 biračkih mjesta i tražeći od birača da nose maske, pristanu na provjeru temperature, koriste dezinficijens i rukavice i drže razmak.

Glasanje je omogućeno i oko 2.800 oboljelih, poštom ili izlaskom na posebna biračka mjesta. Više od 13 tisuća građana u samoizolaciji glasalo je nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Južna Koreja uspjela je uspostaviti kontrolu nad širenjem bolesti bez većih poremećaja zahvaljujući opsežnom testiranju građana i intenzivnom traganju za kontaktima zaraženih, čime je zaradila pohvale drugih zemalja i Svjetske zdravstvene organizacije.

Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestio je u četvrtak o 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih dosegnuo 10.613.

U proteklih tjedan dana broj zaraženih rastao je u prosjeku za 30 dnevno a većinom su posrijedi bili ljudi koji su dolazili iz inozemstva.

Premoćna većina u parlamentu pomoći će predsjedniku Moonu da ostvari ciljeve zacrtane za preostale dvije godine mandata, uključujući labaviju fiskalnu politiku fokusiranu na otvaranje novih radnih mjesta, višu minimalnu plaću i razvoj odnosa sa Sjevernom Korejom.