mobing na sveučilištu

Boras suspendirao dekanicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu; šikanirala je kolegu na radnom mjestu

08.07.2020 u 12:10

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras donio je odluku o suspenziji Vesne Vlahović Štetić s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zbog ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu te na njemu utemeljenih odluka, priopćili su sa Sveučilišta u Zagrebu

Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja, kojom je prof.dr.sc. Vesna Vlahović Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje - mobing zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo osobe, odnosno zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, objašnjava se u priopćenju pristiglom iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu.

'Presuda definira mobing kao svako fizičko i psihičko zlostavljanje na radnom mjestu bez obzira na diskriminacijsku osnovu. Sud je utvrdio da je prof. dr. sc. Ante Čović, redoviti profesor u trajnom zvanju i zaposlenik Filozofskog fakulteta, bio izložen takvom zlostavljanju na radnom mjestu u svim sferama koje karakteriziraju mobing od strane prof. dr. sc. Vesne Vlahović Štetić od stupanja na dužnost dekanice u studenom 2017. pa sve do prestanka njegova radnog odnosa na Filozofskom fakultetu 15. studenoga 2018. U Odluci rektora navodi se kako je takvim postupanjem, koje je nespojivo s obnašanjem dužnosti dekanice, prof. dr. sc. Vesna Vlahović Štetić, osim povrede dostojanstva zaposlenika, nanijela veću materijalnu štetu Fakultetu, jer je presudom naloženo da Fakultet zbog povrede prava osobnosti mora zaposleniku isplatiti naknadu u iznosu od 25.000,00 kuna, kao i pripadajuće sudske troškove u iznosu 11.250,00 kuna', ističe se u priopćenju.

U Odluci o suspenziji dalje se navode pisana upozorenja koja je rektor u različitim prigodama, ističe se, bio prisiljen donijeti zbog protuzakonitog i protustatutarnog postupanja dekanice, suspendiranje protupropisne odluke o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika te brojni zahtjevi za očitovanjem i postupanjem po pritužbama zaposlenika Fakulteta.

U obrazloženju Odluke konstatira se kako kroz višestoljetnu povijest Sveučilišta u Zagrebu nije zabilježeno da bi jedan čelnik sastavnice tako sustavno i kontinuirano kršio odredbe zakona i Statuta i na njima utemeljenih odluka, na temelju čega se daje ocjena da se cjelina dosadašnjeg mandata dekanice Vlahović Štetić može označiti kao 'ekscesni mandat' u kojem su tijela Fakulteta kontinuirano kršila pravne norme, dobre običaje i uzuse akademske demokracije.

Odluka o suspenziji stupa na snagu danom donošenja, ali je podložna potvrdi na Senatu.

Prema odredbama Statuta Sveučilišta, Senat u roku od 30 dana odlučuje o potvrdi oluke o suspenziji čelnika sastavnice. Izbor novog čelnika potrebno je provesti u roku od tri mjeseca, a u postupku izbora novoga dekana razriješeni se ne može kandidirati.

Rektor je za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta imenovao prof. dr.sc. Miljenka Šimpragu, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, koji preuzima upravljanje Fakultetom do izbora novog dekana.