'SVEUČILIŠTE MORA BOLJE'

[FOTO/VIDEO] Frka na Filozofskom: Boras poslao prinudnu upravu koja nije došla na primopredaju, studenti i profesori prosvjeduju, pjevaju 'Bella Ciao'

09.07.2020 u 11:21

Bionic
Reading

'Sveučilište mora bolje', s tom porukom okupljeni pred zagrebačkim Filozofskim fakultetom dočekuju povjerenstvo koje zagrebački rektor Damir Boras šalje kako bi preuzeli upravljanje nakon suspenzije dekanice Vesne Vlahović Štetić. Prosvjednici su se nešto iza 12 sati počeli razilaziti jer nitko od prozvanih - Povjerenstvo, rektor i v. d. dekana - nije došao na fakultet

Rektor Damir Boras je na Filozofski fakultet poslao povjerenstvo koje će preuzeti upravljanje, ali ih ondje dočekuju profesori i studenti koji se tome protive, javlja N1. Suspendiranu dekanicu Vesnu Vlahović Štetić dočekali su s pjesmom 'Bella Ciao' i pljeskom.

Novinarka HRT-a Maja Sever javlja kako se nova uprava nije pojavila na primopredaji.

Prosvjednici su se nešto iza 12 sati počeli razilaziti jer nitko od prozvanih - Povjerenstvo, rektor i v. d. dekana - nije došao na fakultet, javlja Jutarnji list.

Predsjednik Vijeća studenata Fakultetskog vijeća Josip Majsec smatra kako se 'sustavno krši autonomija fakulteta nametanjem stranih uprava, sabotiranjem demokratskih procesa koji su doneseni s profesorima i studentima'.

'Tome treba stati na kraj, smatram da se predstavnicima ovog fakulteta treba pustiti da rade svoj posao onako kako oni smatraju da je najbolje', doda je Majsec koji je dodao kako je prvotni plan prosvjednika bio da se Povjerenstvu onemogući ulaz na fakultet.

Profesor na Filozofskom fakultetu Ivo Goldstein rekao je da je na prosvjed došao kako zajedno s ostalima pokazao da se 'ne daju'.

'Ovaj javni skandal traje već više mjeseci, odnosno otkad je rektor odbio program našeg kandidata (redovitog profesora) Nevena Jovanovića, koji je na tajnom glasanju Vijeća fakulteta dobio preko 90 posto glasova. To, međutim, nije početak priče. Radi se o jednom autokratskom ponašanju rektora Borasa koje je možda jednim dijelom utemeljeno na njegovim zakonskim ovlastima, a djelomično se radi o institucionalnom nasilju te izlazi iz dobrih običaja koje bi morale krasiti jednog rektora', rekao je Goldstein, piše Jutarnji list.

Vlahović-Štetić rekla je nešto poslije 11 sati da je Povjerenstvo otkazalo dolazak te da će ona, ne dođe li netko na fakultet, isti ostaviti bez odgovorne osobe.

'Iz Povjerenstva su mi rekli da ključeve ostavim na porti te da će ih netko pokupiti, međutim ja to neću napraviti. Ostavila sam ih kod glavne tajnice. Nadam se da će se uskoro na fakultetu pojaviti ili rektor Boras ili v. d. dekana Miljenko Šimpraga', rekla je Vlahović-Štetić.

Profesor Neven Jovanović u razgovoru za N1 podsjetio je na kronologiju rekavši kako je rektor Boras već jednom umirovio svog dekana Previšića kako ga Fakultet ne bi uspio smijeniti, a sada se poziva na mobing nad čovjekom koji je u tom trenutku bio prorektor.

'Sve je počelo nakon što smo počeli propitivati znanstveni rad Ante Čovića. Meni nije jasno kako slabiji može vršiti mobing nad jačim', kaže Jovanović.

  • +15
Prosvjed studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta protiv rektora Borasa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebački rektor Damir Boras u srijedu je suspendirao dekanicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesnu Vlahović Štetić. Dekanica je suspendirana, kako je navedeno u odluci rektora, u prvom redu zbog presude Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je osuđena za šikaniranje, odnosno mobing prorektora Ante Čovića, tada zaposlenika Filozofskog fakulteta.

Oglasila se potom i smijenjana Vesna Vlahović Štetić koja je poručila kako je njenom suspenzijom rektor Boras preuzeo odgovornost za destabilizaciju Filozofskog fakulteta, a time i Sveučilišta u cjelini te će se, kako prenosi N1, nositi s posljedicama.