rastući broj prijava

Boras doživio malu nezgodu dok je govorio o zlostavljanju na Sveučilištu: Ne smijemo generalizirati nekoliko zrna kukolja

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.01.2021 15:09
  • Objavljeno 27.01.2021 u 15:09
Damir Boras

Damir Boras

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Dok je u srijedu rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras komentirao rastući broj prijava profesora za seksualno zlostavljanje na različitim fakultetima Sveučilišta dogodila mu se mala nezgoda

'Jasno je da to nije dobro, da je toga toliko. Međutim, moram reći da je to ipak u jednom velikom periodu, nije sve u sadašnjosti bilo, ali Sveučilište i Uprava oštro osuđuju sve takve pojave i mi štitimo sve one koji osjećaju traumu u vezi s tim događajima', rekao je za N1 rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras komentirajući rastući broj prijava profesora za seksualno zlostavljanje.

Dodaje da su sve sastavnice pravne osobnosti i upravo kroz te pravne osobnosti i dekane one moraju djelovati.

'Sveučilište je druga instanca, zato ja upravo danas formiram stručno povjerenstvo koje će pratiti rad sastavnica upravo u vezi s time. Moram reći da do sada nije bilo puno iskustva u tome i konačno je vrijeme da se riješimo svih tih devijacija, zlostavljanja, ne samo seksualnog', dodao je Boras.

Na pitanje reportera kako se to rješava, odgovara: 'Nekad to dođe na sud, nekad se riješi različitim etičkim postupcima na sveučilištu. Mi imamo jako dobar Etički kodeks i dobro razrađen, s time da nismo imali seksualnog zlostavljanja, ali jesmo druge vrste zlostavljanja koja su završavala i sudskim osudama', istaknuo je.

Povjerenstvo se uspostavlja radi praćenja situacije i usustavljivanja prakse, rekao je.

'Moram reći da kada dođete u situaciju da vam netko uvjetuje napredovanje takvim stvarima, tada je to velika nemoć koju čovjek osjeća. Ali se isto tako to događa i kada imate druge vrste zlostavljanja', smatra Boras.

'Ne smijemo generalizirati, nekoliko zrna kukolja u časnom tijelu sveučilišnih nastavnika kojih ima preko šest, sedam tisuća ne može se generalizirati. Često se neselektivno preslikava krivnja pojedinaca, a nema kolektivne krivnje, na cijelo sveučilište', kazao je.

Na opasku reportera da poljoprivrednici kukolje rješavaju herbicidom te kako to Sveučilište planira riješiti, Boras odgovara: 'Mi imamo naš Etički kodeks koji je odličan herbicid', zaključio je.

Dok je komentirao rastući broj prijava za zlostavljanje Borasu se dogodila mala nezgoda. Naime, na glavu mu je sletio ptičji izmet.

Nije se dao smesti, pa je uz smještak prokomentirao: 'Evo, pala mi je jedna ptičica na glavu'. Novinar mu je uzvratio kako je to sreća.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!