KRŠENJE MJERA

Bolsonaro kažnjen globom od 108 dolara zbog nenošenja maske

12.06.2021 u 23:53

Bionic
Reading

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro osuđen je u subotu na kaznu od 108 dolara jer je sudjelovao u motociklističkoj manifestaciji u državi Sao Paulo bez nošenja zaštitne maske, ali je poručio da će policajci njega uvijek podržati

Tisuće motociklista sudjelovale u događaju pod nazivom "Gas za Krista" u Sao Paulu.

Predsjednik krajnje desnice bio je na čelu motociklističke povorke bez maske, kršeći time propise države Sao Paulo.

Vlasti su propisale kaznu predsjedniku, njegovu sinu Eduardu, članu Kongresa, a kažnjen je i ministar infrastrukture Tarcisio Gomes jer ne nosi masku i ne održava fizički razmak.

Bolsonaro, koji je pozvao na okupljanja u cijelom Brazilu za izbore iduće godine, nije se obazirao na upozorenja guvernera Sao Paula, inače svog političkog rivala Joaoa Dorije, koji je najavio da će predsjednik biti kažnjen ne bude li poštivao propise na snazi.

Bolsonaro se u više navrata protivio Doriji i drugim guvernerima u pogledu propisa i mjera zaštite od pandemije covida-19 koja je u Brazilu usmrtila gotovo 485.000 ljudi.

Predsjednik redovito kritizira mjere zatvaranja u pandemiji kao i nošenje maske, a zagovarao je i sporne lijekove kao što je klorokin, iako su znanstvene studije pokazale da su takve mjere nedjelotvorne.

U obraćanju svojim pristašama Bolsonaro je ocijenio da cijepljene osobe ne bi trebale nositi maske jer je "nemoguće da cijepljena osoba prenese virus", rekao je.

Nema znanstvenog suglasja o tome jesu li cijepljene osobe zarazne.

Bolsonaro je osim toga rekao da uvijek može računati na policajce "bez obzira što se dogodilo" te je državnu vojnu policiju nazvao "svojom vojskom".

"Vi ste pomoćnici oružanih snaga. Siguran sam u skladu sa zakonom i redom, mi ćemo biti zajedno štogod se dogodilo", rekao je.

Na predsjedničkim izborima 2022. godine Bolsonaru će protukandidat vjerojatno biti bivši predsjednik ljevice Luiz Inacio Lula da Silva, iako još nijedan od njih dvojice nije istaknuo svoju kandidaturu.