velike kritike oporbe

Bola Tinubu pobjednik predsjedničkih izbora u Nigeriji

01.03.2023 u 07:08

Bionic
Reading

Nigerijsko izborno povjerenstvo proglasilo je kandidata vladajuće stranke Bola Tinubua novim nigerijskim predsjednikom u srijedu nakon spornih izbora održanih za vikend popraćenih kritikama oporbenih stranaka

Tinubuova pobjeda širi stisak vladajuće stranke Sveprogresivni kongres (APC) u najmnogoljudnijoj afričkoj naciji, iako je naslijedio niz problema od prethodnika Muhammadua Buharija.

Bivši guverner Lagosa osvojio je 8,79 milijuna glasova, a njegov glavni oporbeni protukandidat Atiku Abubakar 6,98 milijuna glasova. Peter Obi, autsajder popularan među mlađim biračima, prikupio je 6,1 milijun glasova.

Prema nigerijskom izbornom zakonu kandidat pobjeđuje ako osvoji više glasova od svojih suparnika, ali pod uvjetom da prikupi 25 posto glasova u najmanje dvije trećine od 36 država i prijestolnici Abuji. 

Buhari, umirovljeni vojni general, odlazi s dužnosti predsjednika nakon osam godina, koliko je i dopušteno ustavom, ali nije ispunio svoje obećanje da će vratiti red i sigurnost diljem Nigerije, najveće afričke zemlje proizvođača nafte.

Novi predsjednik morat će se uhvatiti u koštac s problemima visoke inflacije, dubokog siromaštva i nestašice energije, islamističke pobune na sjeveroistoku, industrijske krađe nafte na jugu i neobuzdanog kriminala posvuda.