OPTUŽUJE SE NIGERIJSKU VOJSKU

Glavni tajnik UN-a zatražio istragu o 'tajnom programu prisilnih pobačaja' u Nigeriji

09.12.2022 u 18:22

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je istragu optužbi da nigerijska vojska provodi program sustavnih i prisilnih pobačaja, rekao je u petak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric

Reuters je u srijedu izvijestio da nigerijska vojska vodi tajni program pobačaja na sjeveroistoku zemlje koji se sustavno i nezakonito provodi barem od 2013. godine. U sklopu programa prekinuto je najmanje 10.000 trudnoća, a mnoge od tih žena i djevojaka oteli su i silovali islamistički militanti, po svjedočanstvima desetaka očevidaca i dokumentaciji koju je Reuters dobio na uvid.

'Glavni tajnik sa zabrinutošću prima na znanje optužbe o sustavim i prisilnim pobačajima koje navodno provodi nigerijska vojska ženama i djevojkama koje je napao Boko Haram', napisao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u e-mailu Reutersu. 'Te optužbe zaslužuju temeljitu istragu i primjenu trenutačnih korektivnih postupaka i mjera utvrđivanja odgovornosti, bude li potrebno', dodao je. Dujarric nije precizirao tko bi trebao provesti takvu istragu niti je ulazio u druge pojedinosti.

Nigerijski ministar obrane rekao je u četvrtak da vojska neće istražiti to izvješće, ustvrdivši da to nije istina. Nigerijska vlada nije imala komentara.