JEDNOSTAVAN RODITELJSKI TRIK

Bojite se da će vam dijete biti pretilo? Dajte mu da se samo hrani

21.02.2016 u 08:19

Bionic
Reading

Danas devetogodišnji Emanuel nije sve do 7. mjeseca pokazivao želju da proba krutu hranu. Onda joj se kao majci dogodila situacija u kojoj je njezin sin počeo pred njezinim prijateljicama samostalno jesti komadić mesa, čime se radilo na jačanju ne samo njegove motorike, nego i mišića govornog aparata, samostalnosti i spriječavanju pretilosti, jer dijete samo bira što želi, a što ne želi jesti. Ako djetetu dopustimo da se tako uključi u proces hranjenja, shvatit ćemo da je to potpuno prirodan proces, smatra Irena Orlović, majka koja je svom sinu dopustila da sam odabere vrijeme kada će početi s krutom hranom

Sve do 7. mjeseca isključivo je dojila sina, jer ni on sam do tada nije pokazivao nikakav interes za konzumiranje krute hrane kada bi svi zajedno sjedili za stolom.

'Emanuel nije pokazivao interes za krutu hranu sve do skoro do 7. mjeseca života, isključivo sam ga dojila i nama se to činilo potpuno u redu. Kad je počeo pokazivati zanimanje za krutu hranu, posjeli smo ga za stol s nama i dopustili mu da jede najprije kuhano povrće koje smo  pripremili kao prilog. Već od prvog obroka primijetili smo kako uživa biti dijelom obiteljskoga ručka, kako uživa i veseli se hrani. Nekako smo već tada mogli naslutiti da će zavoljeti hranu', prisjeća se Orlović.

Upoznavanje različitih okusa i tekstura hrane

Smatra kako je potpuno normalno da se dijete samoinicijativno krene samostalno hraniti, jer je to osobina svih sisavaca, a sjeća se i jedne situacije kada je Emanuel izazvao pomutnju kod njezinih prijateljica.

'Sjećam se jedne situacije s proslave: dok sam razgovarala s gostima, Emanuel mi je sjedio u krilu i započeo jesti komad mesa. Dok sam ja pokušavala nastaviti razgovor, sugovornici su me počeli upozoravati na to da će mi se dijete ugušiti i naprosto je u jednom trenutku nastala panika, ali ubrzo sam im objasnila da smo mi ljudi predodređeni da se samostalno hranimo i da u tome ne bi trebalo biti ništa neobično. Pitala sam ih što misle, kako su se djeca hranila u prošlosti, kada nije bilo miksera', smatra ova majka.

Pamti i dane kada je krenula sa samostalnom prehranom, ali i prvih, jako pozitivnih reakcija njezinog sina koji je time bio oduševljen.

'Kao majka nikada neću zaboraviti koliko je uživao u procesu hranjenja. Često je hrane bilo posvuda jer nam je hrana zapravo zamjenjivala skupe edukativne igračke. Hraneći se, osjećao je i percipirao različite teksture, odnosno procesom hranjenja uvježbao je sva osjetila zajedno (vid, dodir, sluh, njuh, okus), što mu je pomoglo da bolje razumije svijet oko sebe. Danas uživa u pripremi hrane i za njega je to velika zabava. Kao i kod prvog hranjenja i kod prvog kuhanja hrane je bilo posvuda, ali ubrzo je ovladao i tehnikama kuhanja jer je imao našu podršku', kaže Orlović.

Jednostavan trik za jačanje koordinacije

Mnogi roditelji misle da je riječ o kompliciranom procesu, ali je i sama bila svjedokom koliko dijete uživa u takvom načinu hranjenja, ali i koliko ono utječe na njegov razvoj.

'Često se roditeljima čini da je to kompliciran proces, ali ako dopustite djetetu da se samostalno hrani, već pri prvom obroku vidjet ćete da je taj proces vrlo jednostavan i da dijete uživa u njemu. Djeca tijekom samostalnog hranjenja jačaju mišiće govornog aparata, jačaju finu motoriku, koordinaciju oko-ruka. Sve će to pridonijeti zdravu razvoju govornojezičnih sposobnosti i drugih vještina koje će mu biti potrebne kada pođe u školu. Emanuel je kroz samostalno hranjenje zavolio hranu u toj mjeri da danas u dobi od devet godina prikuplja recepte i samostalno priprema razna jela. Voli jesti gotovo sve zdrave namjernice i jako je osviješten po pitanju zdrave prehrane. Izvrstan je učenik, bavi se sportom i svira violinu', objašnjava majka.

Osim toga, brojna su istraživanja pokazala da kada djetetu dajete da jede što želi, sprječavate pojavu pretilosti, koja je jedan od glavnih problema kod mladih u svijetu.

'Danas postoje istraživanja koja govore da su djeca koja se hrane na ovaj način manje pretila. Dijete kontrolira unos hrane od najranije dobi. Ono točno zna što ne želi jesti, a što voli i želi te u kojim količinama. Dakle sada pouzdano znamo da ako dopustimo djetetu da se samostalno hrani, možemo prevenirati pretilost, danas ozbiljan društveni problem', zaključuje Irena Orlović.