ŠUNDOV O KERUMOVOJ DONACIJI

Bogato nagrađene jer 'kleče za Hrvatsku već trideset godina!'

24.01.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Za puno stvari novca nema, ali za Crkvu se uvijek nađe: splitski gradonačelnik Željko Kerum u zadnjim danima prošle godine dodijelio je 500 tisuća kuna gradskog novca za izgradnju samostana sestrama ankoretama, katoličkom redu osnovanom 1982. godine koji u cijelom svijetu broji tek dvije časne sestre! I to baš u Splitu

Klečanjem do pola milijuna kuna

Dogradonačelnik Splita Jure Šundov potvrdio je da je iz gradskog proračuna isplaćeno pola milijuna kuna za budući samostan. 'Gradonačelnik Kerum me je pitao što mislim o tome i ja sam ga apsolutno podržao. Ja sam katolik i podupirem ovaj potez, kao i svi katolici u Splitu! Ako netko kleči osam sati dnevno za hrvatsku državu i hrvatski narod, zaslužio je pažnju tog naroda. Pa one kleče već trideset godina!', kazao nam je Šundov.
Donacija je potpun o zakonita i u okviru ovlasti gradonačelnika, upozorio je Šundov, no nije želio obrazložiti podatak da će se na istoj lokaciji graditi i stambeno-poslovni objekt.
'To ne mogu komentirati jer ide po drugoj proceduri', bilo je sve što smo iscijedili od splitskog dogradonačelnika.

Pustinjakinje nemaju običaj istupati u javnosti, a većinu svog vremena provode u molitvi - još od osnivanja reda smještene su u župnoj kući konkatedrale Svetog Petra, u prostoriji od dvadesetak kvadrata, gdje se najmanje osam sati dnevno klanjaju Presvetom oltarskom sakramentu.

Posljednjih godina pregovarali su s Gradom o izgradnji samostana, a u zadnjim mjesecima mandata Kerum je bio vrlo velikodušan. Osim pola milijuna kuna iz proračunske pričuve koje im je dodijelio čak i prije nego što je izdana lokacijska dozvola, u listopadu im je dao i suglasnost za gradnju objekta na gradskom zemljištu.

Red klanjateljica Presvete euharistije prije tri desetljeća osnovao je tadašnji splitsko-makarski nadbiskup Frane Franić, a njegova je glavna zadaća molitva za posvećenje svećeničkog reda i cijelog hrvatskog naroda. Ubuduće, kada se izgradi planirani kompleks, za to će itekako imati prostora: po projektu Kerumu vrlo bliskog arhitekta Nene Mikulandre uz konkatedralu Svetog Petra nalazit će se dvoetažna zgrada s prostorom za klanjanje u prizemlju i stanovima za smještaj redovnica na gornjem katu. No u svom tradicionalno poduzetničkom duhu Crkva će na istoj parceli izgraditi i jedan 'stambeno-poslovni objekt', očito za prodaju na tržištu.

Gradonačelnik Splita formalno ima pravo na ovakve diskrecijske donacije, a u prošloj godini na raspolaganju je imao ukupno 700 tisuća kuna. Vrijedi napomenuti da je, u isto vrijeme dok je poklanjao novac za eventualnu gradnju crkvenog kompleksa, Grad Split uzeo kredit od 30 milijuna kuna kako bi pokrio goleme rupe u opustošenom gradskom proračunu. Nije bilo ni za božićnice nezaposlenima, pa je taj trošak prebačen na 2013. godinu.

Točan datum početka gradnje još jednog splitskog samostana i pripadajućeg stambeno-poslovnog objekta zasad nije poznat, jer Crkva navodno nema novca. Očekuju se donacije i milodari dobrih ljudi.