HSLS O OVRHAMA RAČUNA GRAĐANA

'Blokiraju račune, a ne kažu zašto i ne pružaju im mogućnost žalbe'

30.05.2011 u 12:49

Bionic
Reading

'Oko 160.000 građana ima blokirane račune preko Fine i banaka, a dobrom dijelu njih uopće nisu dostavljena rješenja javnog bilježnika o ovrsi. Time su im uskraćena ustavna i zakonska prava na žalbu i pravo isticanja prigovora zastare', upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik HSLS-a Darinko Kosor

Prvi čovjek liberala smatra da je Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je na snagu stupio s početkom 2011. godine, u prvih pet mjeseci provedbe pokazao niz manjkavosti.

'Nedostavljanje rješenja o ovrsi i nemogućnost žalbe jedna je od njih. Dijelu građana blokirani su cjelokupni iznosi novčanih sredstava iako postoji jasan popis što se smije, a što ne smije blokirati. Građanima je ostavljena mogućnost otvaranja posebnog računa za uplate novca koji se ne smije blokirati, ali je malo ljudi upoznato s tom mogućnošću. Poseban problem sustava alternativnog računa dovodi do toga da je ukupan iznos blokiran do provedbe istoga', istaknuo je Kosor.

U HSLS-u upozoravaju da građani, i kad podmire dugovanje i o tome dostave rješenje, ne mogu još neko vrijeme do svog novca.

'Sustav Fine je prekapacitiran i do deset dana prolazi dok se račun ne odblokira. Ako je Zakon stupio na snagu, onda je i sustav morao biti pripremljen', kazao je Kosor i dodao da građani često ne mogu saznati ni u Fini, ni u banci što je osnova za obustavu sredstava, jer sustav Očevidnika, koji je dužan temeljem pisanog zahtjeva dati podatke, jednim dijelom nije profunkcionirao, a prema Zakonu je trebao.

Zbog svih navedenih manjkavosti, u HSLS-u traže od Ministarstva financija i Fine da poduzmu sve da se uklone nepravilnosti te da poduzmu dodatne radnje na upoznavanju građana s njihovim pravima i obvezama jer po tom pitanju nisu učinili ništa.