loša ideja

Blinken: Sjeverni tok je protivan interesima Europe

23.03.2021 u 11:51

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken ponovio je u utorak u Bruxellesu američko stajalište da je izgradnja plinovoda Sjeverni tok od Rusije do Njemačke protivna interesima Europske unije.

“Predsjednik Joe Biden je bio vrlo jasan kada je rekao da je Sjeverni tok loša ideja, loša za Europu, loša za SAD, da je proturječna sa sigurnosnim ciljevima same Unije”, rekao je Blinken prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Plinovod Sjeverni tok 2 zaobilazi Ukrajinu, koja je važan saveznik Zapada, i mogao bi povećati energetsku ovisnost EU-a o Rusiji. Također može imati konkurentski pritisak na isporuku američkog ukapljenog plina u Europu. Projekt je skoro gotov, izgrađeno je 95 posto i mogao bi se dovršiti do rujna.

Unatoč pritiscima, Njemačka ustrajava na završetku toga projekta, a Sjedinjene Države sankcioniraju tvrtke koje u njemu sudjeluju. Blinken će o tome tijekom dvodnevnog ministarskog sastanka NATO-a razgovarati s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a okupili su se u utorak na dvodnevnom sastanku u sjedištu Saveza u Bruxellesu, prvi put na fizičkom sastanku od studenoga 2019.

Ovo je prvi sastanak na kojem sudjeluje novi američki državni tajnik Antony Blinken. On će se u srijedu sastati i s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a razgovarat će o pripremama za predstojeći samit Saveza u lipnju, prijedlozima za reformu toga političko-vojnog bloka te o sudbini misije u Afganistanu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg predstavit će svoju viziju Saveza za sljedećih 10 godina, koja će biti podloga za raspravu o budućnosti Saveza na predstojećem samitu.

Stoltenberg je prije početka sastanka istaknuo da je inicijativa NATO 2030. potrebna jer je Savez suočen s brojnim globalnim izazovima, počevši od destabilizirajućeg djelovanja Rusije, terorističkih prijetnji, kibernetičkih napada, širenja nuklearnog naoružanja, uspona Kine do prijetnji koje predstavljaju klimatske promjene.

“Nijedna zemlja i nijedan kontinent se ne mogu sami suočiti s tim izazovima. Ne može to ni Europa sama ni SAD sam, ali Europa i Amerika zajedno, mogu”, rekao je glavni tajnik Stoltenberg.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da Hrvatska pozdravlja zajedničku dugogodišnju viziju NATO-a.

“To je u interesu našeg mira i sigurnosti. Dolaskom nove američke administracije bit će važno ustanoviti i ojačati transatlantske veze jer su EU i NATO neraskidivi, oni se ne preklapaju, nego se nadopunjuju”, rekao je Grlić Radman.