OTVORENI NAPAD

Američki šef diplomacije: Kina se ponaša represivno i agresivno u Aziji

17.03.2021 u 09:34

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu da se Kina ponaša agresivno i represivno, navodeći poteze u Istočnom i Južnom kineskom moru gdje ima teritorijalne sporove s Japanom i drugim azijskim državama.

Govoreći na okruglom stolu s japanskim novinarima u Tokiju, Blinken je rekao da Peking svojim pomorskim akcijama i postavljanjem prema Tajvanu u regiji "povećava napetosti, a ne da ih smanjuje".

Blinken je u posjetu Japanu i Južnoj Koreji zajedno s ministrom obrane Lloydom Austinom u pokušaju da ojača američke saveze s Azijom, a riječ je o prvom prekooceanskom putovanju vodećih članova administracije američkoga predsjednika Joea Bidena.

Velike kineske teritorijalne pretenzije u Istočnom i Južnom kineskom moru prioritetno su pitanje u narušenim kinesko-američkim odnosima i važna sigurnosna briga za Japan.

Blinken je rekao da se Peking "ponaša represivnije kod kuće i agresivnije u inozemstvu, uključujući Istočno kinesko more te Senkakuse, kao i Južno kinesko more i Tajvan".

Senkakusi, koji se u Kini nazivaju i Diaoyu, otočići su u Istočnokineskom moru pod nadzorom Japana, ali na njih prava polaže Kina.

Blinken i Austin u utorak su o tim pitanjima razgovarali s japanskim kolegama u formatu "2+2" u Tokiju i uoči Blinkeonova prvog susreta s kineskim kolegama krajem ovog tjedna na Aljasci.

"Radujemo se prilici da našim kineskim kolegama na vrlo jasan način iznesemo neke od zabrinutosti koje imamo zbog akcija koje poduzimaju", rekao je Blinken.

Japanski šef diplomacije Toshimitsu Motegi izjavio je da su pitanja povezana s Kinom zauzela veći dio njegovih razgovora s Blinkenom i "izraženo je snažno protivljenje jednostranom pokušaju Kine da promijeni status quo u Istočnom i Južnom kineskom moru".

Blinken i Austin otputovat će iz Tokija u Seul u srijedu gdje će boraviti do četvrtka i razgovarati s južnokorejskim dužnosnicima.

Nakon Južne Koreje, Blinken će otputovati na Aljasku gdje će mu se pridružiti savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na njihovu prvom sastanku s kineskim kolegama.