KAMERE U NAPLATNIM KUĆICAMA

Blagajnici na autocesti ukradu i do 100 eura dnevno

06.09.2009 u 18:54

Bionic
Reading

Uočili su da pojedini blagajnici imaju i do deset puta više tzv. prekucavanja – da storniraju račune, primjerice, za kamione

Hrvatske su autoceste u naplatne kućice odlučile postaviti nadzorne kamere kako bi kontrolirale svoje zaposlenike i spriječile krađu novca pri naplati cestarine. Na snimkama tih kamera ne vidi se lice blagajnika kojeg se snima niti se bilježi zvuk, nego samo njegov radni prostor i proces naplate cestarine.

Doslovno, vide se blagajnikove ruke, računalo, tastatura i prozor kroz koji naplaćuje cestarinu.

U HAC-u sumnjaju da neki od zaposlenih u naplatnim kućicama na različite načine potkradaju novac od cestarina. Uočili su da pojedini blagajnici imaju i do deset puta više tzv. prekucavanja – da storniraju račune, primjerice, za kamione.

Potom u računalo upisuju da je kroz naplatu zapravo prošao osobni automobil, a razliku u cijeni cestarine (jer je za kamione skuplja) stavljaju sebi u džep.

'Kad vozilo prolazi kroz naplatu, poseban uređaj prije rampe dodjeljuje mu kategorizaciju koja se ispisuje na odčitaču. Međutim, kategoriju mora potvrditi i blagajnik koji je poslije može poništiti s izlikom da je pogriješio pri utipkavanju', objašnjava naš izvor iz HAC-a.

Jasno da radnici katkad doista omaškom stisnu krivu tipku, no indikativno je, kaže, da se nekima to događa mnogo češće nego ostalima. U HAC-u su napravili i analizu naplatnih kućica na kojima ima najviše storniranih računa, odnosno prekategorizacija vozila, te je jedan od prijedloga bio da se zaposleni s tih naplatnih postaja prebace na one manje frekventne.

Naš sugovornik ističe da je zanimljivo da se zaposleni na naplatnim postajama otimaju da rade baš na onima na kojima je najveći promet. Jednaku plaću, koja s dodacima za noćni, smjenski rad i rad blagdanima iznosi 7.000 kuna zaradili bi, dodaje, i na onima na kojima je promet znatno manji.

Novac se potkrada, kaže naš izvor, i tako što blagajnici u kompjutor utipkaju da je prošlo vozilo SFOR-a ili policije, odnosno ono oslobođeno plaćanja cestarine, pa si naplaćenu svotu spreme u džep. U HAC-u ne mogu procijeniti koliko je novca na taj način ukradeno, ali barataju brojkom od sto eura koju blagajnik na prometnoj postaji može uzeti u jednom danu.

Iako ne otkrivaju koliko su ukupno kamera kupili ni na koliko će naplatnih postaja biti postavljene, u HAC-u kažu da je njihova vrijednost 2,7 milijuna kuna. Preostalih malo manje od 32 milijuna kuna stoji cjelokupan sustav tehničke zaštite koji će se uvesti u naplatne kućice.

Naime, osim kamera, u kućicama će biti i tihi alarm povezan s policijom koji će blagajnik moći pritisnuti bude li potrebno, sustav protuprovalne zaštite, sustav kontrole pristupa i sl. Ta bi se zaštita u naplatne kućice trebala postaviti do kraja 2010. godine.