aplikacija

Bjelovar postao najtransparentniji grad u Hrvatskoj

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2019 13:42
  • Objavljeno 20.05.2019 u 13:21
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Svi građani od ovoga tjedna putem besplatne aplikacije imaju uvid u isplate iz bjelovarskog gradskog proračuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih zaposlenika Grada, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju projekta 'Grada Bjelovar - najtransparentniji grad u Hrvatskoj'

Aplikacijom se želi postići najvišu moguću razinu transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog kupovanja izbornih glasova.

Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom.

'Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati', istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak predstavljajući u Novinarskom domu taj jedinstveni pothvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Naime, takva razina transparentnosti do sada u Hrvatskoj nije uvedena niti u jedno tijelo javne vlasti, a Hrebak očekuje da će primjer Bjelovara uskoro početi slijediti i drugi gradovi u Hrvatskoj kako bi se vratilo povjerenje građana u institucije.

Nisu svi gradonačelnici šerifi

'Nisu svi gradonačelnici šerifi i na ovaj način šaljemo snažnu poruku da nisu svi isti. Ovakvim i sličnim potezima možemo ponovno vratiti povjerenje građana u politiku i institucije koje smo izgubili u zadnjih 30 godina', rekao je Hrebak na predstavljanju projekta na kojem se radilo šest mjeseci, a stajao je oko 140.000 kuna.

Ne može se više sa starim potrošenim birokratskim aparatom iz prošlog stoljeća graditi moderno društvo 21. stoljeća, poručio je bjelovarski gradonačelnik.

Po riječima Vuka Vukovića s Instituta sinergije znanosti i društva, 90 posto hrvatskih građana smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a takvo poražavajuće uvjerenje jedan je od gorućih društvenih problema.

  • +13
  • +10

Predstavljanje projekta Grad Bjelovar najtransparentniji grad u Hrvatskoj

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Povjerenje se mora uspostaviti i poštena vlast nema što skrivati. Potrebne su radikalnije i konkretnije mjere za transparentnost lokalne vlasti, tako da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna', kazao je Vuković.

Bjelovar je još u veljači putem aplikacije otvorio svoj proračun javnosti i omogućio jednostavan uvid u proračunske stavke i razvojne učinke proračuna. Sada je u suradnji s Institutom sinergije znanosti i društva, koji je izradio aplikaciju, otišao korak dalje i pružio uvid u isplate iz gradskog proračuna.

Na predstavljanju je iznesen i primjer SAD-a, gdje su sve pojedinačne transakcije iz federalnog proračuna od 1,5 bilijuna dolara dostupne javnosti kroz interaktivnu internetsku tražilicu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!