SMRT TRIJU MALOLJETNICA

Bjegunac iz Slovenije u Istri radi koncerte

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Hrvatskoj se skriva Slovenac osuđen zbog smrti triju maloljetnica. Hrvatska policija taji je li za Robertom Tomažom Zavašnikom raspisana tjeralica i je li zatečen na području Istre

ZAGREB/LJUBLJANA - Obitelji triju maloljetnica iz Slovenije do kraja će života proklinjati noć uoči Badnjaka 2005. Te se večeri stvorila neuobičajena gužva ispred diskoteke Lipa u selu Spodnje Pirniče kod Medvoda, nadomak Ljubljane. Više stotina mladih posjetitelja guralo se ne bi li ušlo na ludu zabavu koju je u svom objektu organizirao Robert Tomaž Zavašnik. Zaštitna je ograda u jednom trenutku popustila pod razularenom masom i nastao je stampedo. U panici su nasmrt pregažene Natalija i Katarina, dok je Anja ozljedama podlegla u bolnici nakon četiri dana.

Vlasnik diskoteke i majstor za partije mislio je na sve osim na sigurnost. Proglašen je krivim i osuđen na pet godina zatvora, no pribjegao je receptu koji u posljednje vrijeme uspješno primjenjuju Hrvati s BiH papirima - pobjegao je u susjednu zemlju. Zavašnik je Slovencima nedostupan otkako mu je u svibnju potvrđena zatvorska kazna te nakon što je primio poziv za izdržavanje kazne. U nekoliko navrata bezuspješno su ga tražili policajci iz Medvoda.

Viđen unatoč tjeralici

Zavašnik je, prema pisanju Slovenskih Novica, viđen u Umagu, unatoč činjenici da je slovenski Interpol za njim raspisao međunarodnu tjeralicu, a sud izdao europski uhidbeni nalog. Tiražni slovenski dnevnik tako donosi i opravdanu sumnju da se bjegunac skriva na pograničnom području na sjeveru Istre. Navodno je nedavno viđen u umaškom diskoklubu Planet, gdje su svirali popularni Mambo Kingsi, grupa koja je često do usijanja dizala atmosferu u njegovoj seoskoj diskoteci.

Istarski policajci nisu htjeli odgovoriti na naše precizne upite o Robertu Tomažu Zavašniku. Pitali smo ih je li Zavašnik registrirao boravak na njihovu području, je li za njim raspisana tjeralica, jesu li zabilježli njegov ulazak u Hrvatsku i je li ga možda netko od policajaca legitimirao na koncertu u Umagu. No, iz službe za odnose s javnošću te Policijske uprave dobili smo informacije na koje nismo tražili odgovor.

Prepoznala žrtvu stampeda

'Podaci o raspisanim međunarodnim tjeralicama službena su tajna i nisu javno objavljivi. Podaci su vidljivi policijama i članicama Interpola i one su obvezne po njoj postupati', priopćila je Nataša Rogić iz pulske policije nakon dva dana detaljnih konzultacija sa šefovima te šefovima svojih šefova.

Ako je Zavašnik bio na bilo koji način uključen u organizaciju koncerta Mambo Kingsa u umaškom Planetu, organizator je imao obvezu to prijaviti prema Zakonu o strancima.

'Odjednom sam bila potpuno stisnuta. Nisam mogla disati, počelo me gušiti. Kraj mene je bila djevojka, rekla je da ima astmu i da jako teško diše. Kasnije sam je prepoznala na fotografiji. Bila je to Natalija Bencan koju su izgazili do smrti', ispričala je djevojka koja je preživjela stampedo u Sodnjem Pirniču prije gotovo četiri godine. Natalija, 17-godišnjakinja, bila je na mjestu mrtva, kao i dvije godine mlađa Katarina Jeras Lajh, dok je 17-godišnja Anja Mršić umrla nakon četiri dana u bolnici, a još je nekoliko osoba bilo ozlijeđeno.

Vlasnik disko kluba pokušao je odgovornost prebaciti na osiguranje, ali je u istrazi otkriveno da je klub radio na crno. Zavašnik je 2. travnja ove godine osuđen na pet godina zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi