NEPOZNATA SUDBINA ĆIRILICE

'Bizarno je da Leko traži od Grbina da se raspravi zahtjev o referendumu'

01.04.2014 u 16:15

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav vrlo brzo mogao bi na dnevni red staviti raspravu o zahtjevu za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti. Natuknuo je član tog odbora Milorad Pupovac, samo dan nakon što je predsjednik Sabora Josip Leko u javnost iznio da je šef Odbora za Ustav Peđi Grbinu poslao pismo zamolbu da to što prije učini

'Mislim da je dobro da je predsjednik Sabora skrenuo pažnju na to da je vrijeme da saborska tijela rasprave pitanje referendumske inicijative o dvojezičnosti. Vrijeme je prošlo u usuglašavanju u tome čija će to biti nadležnost, saborskog plenuma ili saborskog Odbora. Mi u Odboru smo otpočetka smatrali da to može biti naša nadležnost i otpočetka smo tražili da saborski odbor to raspravi. Sad smo dobili autorizaciju od predsjednika Sabora i to će moći biti na dnevnom redu', kazao je novinarima u Saboru član Odbora za Ustav i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac natuknuvši da bi se rasprava na saborskom odboru mogla dogoditi ubrzo.

Leko je u jučerašnjem razgovoru za emisiju 'S Markova trga' Hrvatskog radija na neki način prozvao i neke druge saborske odbore poput Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, Odbora za europske poslove i Odbora za vanjsku politiku kazavši kako raspravu u referendumu nisu stavili na dnevni red sjednica.

Za komentar smo upitali i Pupovca, koji je ujedno i predsjednik Odbora za vanjsku politiku.

'Je li prozvao i Odbor za ravnopravnost spolova, za rad i socijalnu skrb ili samo nas? A lokalnu samoupravu? Mi prije svega smatramo da je to unutrašnje političko pitanje, i smatramo da bi ga tako trebalo tretirati. Ukoliko je to tako, onda Odbor za vanjsku politiku nema nadležnosti prema Poslovniku Hrvatskog sabora da raspravi tu vrstu tematike. Jedina mogućnost jest pitanje usklađenosti te referendumske inicijative s, prije svega pristupnim ugovorom RH, s aneksom sedam i točkom devet koja traži unapređenje primjene Ustavnog zakona, a ne smanjivanje prava u Ustavnom zakonu. Ako je predsjednik Sabora mislio na to, mi ćemo vidjeti ima li Odbor za vanjsku politiku obavezu da to raspravi, a ako ne, onda smatramo da je prirodno da to raspravi Odbor za Ustav i eventualno Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina', kazao je Pupovac.

No ni predsjednik Odbora za nacionalne manjine Furio Radin ne vidi zašto je prozvan. 'Ne znam zašto nas Leko proziva. Nije problem sazvati sjednicu odbora, ali poštujemo proceduru kao kod ostalih zakona. Što znači da ta točka mora biti na dnevnom redu, treba je pravo raspraviti Odbor za Ustav, pa ćemo je raspraviti i mi', kazao je Radin.

Kada će točno biti sazvana sjednica Odbora za Ustav i kada će se raspravljati o zahtjevu za referendum, pokušali smo doznati i od predsjednika tog odbora Peđe Grbina, no on nije bio raspoložen za komentar.

'Kada bude donesena odluka, mediji će biti obaviješteni', kazao je Grbin za tportal.

Iako upravo zbog Grbina HDZ već duže vrijeme ne sudjeluje u radu Odbora za Ustav, Gordan Jandroković ipak je prokomentirao Lekino pismo zamolbe.

'To je još jedan dokaz konfuzije koja vlada u Kukruiku koaliciji gdje očito jedni ne znaju što rade drugi, ne drže se nekih uobičajenih protokola i procedura u Saboru. Neobično je da javno predsjednik Sabora koji je član iste stranke kao predsjednik Odbora za ustav njega poziva da to učini. Očito da ni sami ne znaju kako bi riješili taj problem. Od samog početka upozoravali smo na to da je došlo do kršenja zakona, nepoštivanja članka 8. Ustavnog zakona. Ovo je sve posljedica nesnalaženja, jedne politike koja ne poštuje usvojene standarde u kojima se Hrvatska realizirala tijekom pregovora o ulasku u EU i sada imamo ovakvu bizarnu situaciju za koju smatram u prvom redu odgovornim SDP, pa i predsjednika Sabora', rekao je Jandroković

Potpredsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika podsjetio je da je njegova stranka podržala referendumsku inicijativu, no nemaju ništa protiv da se i za mišljenje pita Ustavni sud.

'Logično bi bilo da ako postoji bilo kakav prijepor da se onda to pitanje postavi Ustavnom sudu. To je u skladu sa zakonom i dobrim običajima i tu ne vidimo nikakav problem. Ovdje se očito radi o hiru predsjednika Vlade, radi se o nesposobnosti SDP-a da iziđe iz ove situacije i sada imamo još jednu kriznu situaciju koja je potpuno nepotrebna', kazao je Jandroković.

HDZ, doduše, u cijeloj priči ima poslovničke mogućnosti da se u Saboru o temi referenduma o ćirilici povede rasprava. Naime, u ime kluba mogu zatražiti stanku kako bi ukazali na neki problem.

'Vidjeli ste kako predsjednik Sabora reagira na stanke. U zadnje vrijeme je čak počeo na određen način i prijetiti da će doći do promjene poslovnika jer te stanke su monolog, a ne dijalog. I sami znate da smo poduzeli inicijative i za promjenu Ustava, i za povezivanje juga Hrvatske putem Pelješkog mosta. Te inicijative prolazile su na zadnje mjesto na dnevnom redu. Mi možemo i postavljat ćemo ta pitanja, ali potpuno je evidentno da vladajuća većina na jedan grubi način krši proceduru i ne uvažava argumentirane kritike koje dolaze iz oporbe', kazao je Jandroković.

Lekinuzamolbu prokomentirao je i član Odbora za Ustav i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. On se slaže s predsjednikom Sabora da Odbor za Ustav što hitnije mora raspraviti o zahtjevu za referendum, pri čemu Lesar kao jedini zaključak vidi da se nakon toga Ustavnom sudu pošalje zahtjev za ocjenu ustavnosti.

'Činjenica da Sabor do sada nije reagirao na zahtjev za raspisivanje referenduma grub je nasrtaj na proceduru koji se ne smije više tolerirati', kazao je Lesar.