U SIRIJU I IRAK

Bivši reis Cerić pozvao mladiće iz BiH da ne idu ratovati

07.09.2014 u 13:35

Bionic
Reading

Bivši poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i sadašnji kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva BiH Mustafa Cerić u nedjelju je pozvao mladiće iz te zemlje da ne odlaze u Irak i Siriju kako bi ondje ratovali na strani radikalnih islamističkih skupina

U izjavi koju je dostavio medijima u Sarajevu, Cerić je iskazao zabrinuost činjenicom da neki mladi ljudi, kako je napisao, "nasijedaju na sumnjiva obećanja koja često završavaju smrću".

"Pozivam omladinu da ne ide na strana ratišta i da svoje živote ne daju za tuđe interese", stoji u izjavi Cerića, koji se još uvijek smatra vjerskim autoritetom među bosanskohercegovačkim muslimanima iako je njihovim poglavarom prestao biti 2012. godine nakon devetnaest godina koliko je obnašao dužnost reisa.

Cerić je ocijenio kako bi društvo trebalo obrati pozornost na sve potrebe mladih, posebice na one duhovne i moralne, kako oni odgovore ne bi morali tražiti od onih koji zlorabe njihovu iskrenost i lakovjernost.

Osuđujući svaki vid govora mržnje koji može ishoditi nasilje Cerić, je izrazio očekivanje i kako će tijela vlasti i sudovi u BiH u odnosu na osumnjičene za islamski terorizam djelovati bez predrasuda, a presude donositi na temelju činjenica s ciljem uspostave reda i vladavine prava kojima se osigurava mir i sigurnost svakog pojedinca i cijelog društva.

Cerićeva izjava uslijedila je nakon što su policija i obavještajne službe u BiH ovog tjedna provele veliku akciju u kojoj je uhićeno 16 osoba pod sumnjom da su sudjelovali u borbama na strani terorističkih skupina u Siriji i Iraku ili su poticali i novačili mlade za odlazak na ta ratišta.

Državno odvjetništvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za pet uhićenih, među kojima je i Bilal Bosnić iz Bužima kod Bihaća koji slovi za jendog od najistaknutijih vođa radikalnih islamista-selefija u BiH.