velika investicija

Adris grupa će u potpunosti srušiti splitski turistički biser, a doznali smo kako bi za dvije godine trebao izgledati hotel Marjan

16.09.2020 u 15:36

Bionic
Reading

Hotel Marjan u Splitu, koji je izvan funkcije otkako ga je 2006. godine kupio Željko Kerum i kojega je nakon dugotrajnog stečajnog postupka koncem prošle godine kupila rovinjska Adris grupa, bit će u potpunosti srušen, doznaje tportal. Na projektu novog hotela investitori su angažirali 3LHD studio iz Zagreba te čuvenog talijanskog arhitekta i dizajnera Piera Lissonija, a trenutno su u fazi ishođenja lokacijske dozvole

Nekadašnji splitski turistički biser i jedan od prepoznatljivih gradskih simbola nakon rekonstrukcije imat će novi toranj visine jednake dosadašnjoj, ali s jednom etažom manje zbog željene veće visine katova. Po neslužbenim najavama, u ovoj obnovi hotel će se smanjiti za oko 6,5 tisuća kvadrata i većim dijelom nastojati približiti izvornom obliku iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno pokušat će se neutralizirati posljedice nikad dovršene obnove otprije petnaestak godina, kada je investitor bio Željko Kerum, a projektant Jerko Rošin.

Između ostalog uklonit će se dva velika hotelska aneksa, koja su nazvana apartmanima, no u javnosti su se pojavile sumnje da se zapravo radi o stanovima, a neće više biti ni dvostruke staklene fasade koja je neobičnom bojom bola oči. Formirat će se veliko unutrašnje dvorište, odnosno atrij, a sama fasada pratit će originalne zamisli prilikom prvotnog projektiranja Zapadne obale, što uključuje čak i boju kamena.

U Adris grupi za tportal su tek šturo kazali da u suradnji s Gradom Splitom i mjerodavnim ustanovama pripremaju potrebnu dokumentaciju za obnovu hotela Marjan. Poslije završetka obnove, kažu, on će biti u skupini njihovih luksuznih hotela (Grand Park Hotel Rovinj, Lone, Hilton i drugi), no nisu željeli otkrivati planiranu visinu investicije i rokove dovršetka.

Kako se neslužbeno može saznati, originalni plan bio je do konca ove godine dovršiti dokumentaciju i u idućoj započeti radove, u koje bi se utrošio veći dio od planiranih dvije milijarde kuna ulaganja kompanije u turistički sektor. Kako je na razini grupe donesena odluka da se zbog koronakrize ona odgode za godinu dana, realno je da svoj prvi veći iskorak na tržište Dalmacije Adris grupa započne u 2022. godini.

'Činjenica jest da je pandemija koronavirusa utjecala na tijek naših investicija, no o rokovima i pojedinostima samog projekta, na kojemu rade 3LHD i glasoviti Piero Lissoni, moći ćemo govoriti kad projekt bude dovršen', potvrđuju u Adris grupi.

  • +2
Split: Hotel Marjan Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Glavni splitski konzervator Rade Bužančić za tportal je kazao da su obavljeni razgovori s investitorima i projektantima te da je njegova služba zasad zadovoljna onim što su vidjeli i čuli.

'Radi se o vrhunskim stručnjacima koji su si dali zadatak napraviti ozbiljan redizajn, ali gotovo kao reminiscenciju na prvotni projekt. Žele se približiti originalu hotela Marjan i usredotočiti se na kvalitetu umjesto kvantitetu, a to je novost u ponašanju na našim prostorima', kazao nam je Bužančić.

Sam hotel Marjan nije pojedinačno zaštićen kao kulturno dobro, ali je postao dio prepoznatljive slike grada, posebno s mora, te akter jedne vrste suptilnog dijaloga s Dioklecijanovom palačom - i po površini i po visini. Po projektu Lovre Perkovića, nekadašnja industrijska zona s kamenolomima i cementarama na Zapadnoj obali je 'higijenizirana', kako objašnjava konzervator Bužančić, i to u uspješnom stilu moderne.

'Nedavna intervencija nije bila osobito uspješna, a izvedbom dvostruke fasade čak je povećan gabarit tornja te je izgubljena konzola zbog koje je postojao dojam da toranj lebdi u zraku. Investitori su vrlo kooperativni i spremni su vratiti veći dio nježne slike izgubljene u rekonstrukciji prije petnaestak godina, pa čak i balkone s rešetkama. Projekt zasad ide u dobrom smjeru', potvrđuje glavni splitski konzervator.

Hotel Marjan, nekadašnji ponos splitskog turizma, prije petnaest godina kupio je Željko Kerum za 170 milijuna kuna, plativši ga trostruko više od tražene početne cijene. Obećavao je i najavljivao obnovu, čak sklopio ugovor s lancem Hilton, no ispostavilo se da je ova investicija povukla na dno kompletno njegovo poslovno carstvo. Za kupnju je jamčio njegov trgovački lanac Kerum d.o.o., pa su ga banke blokirale, a on je najavljivao tužbe protiv banaka.

Hotel Marjan je tijekom godina ozbiljno devastiran.

Adria Resorts iz sastava Adris grupe još je koncem 2017. godine od austrijske Heta Asset Resolution grupe otkupila potraživanja osigurana hipotekama nad hotelom Marjan, a prethodno je isto učinila i s potraživanjima nad hotelskim aneksima te tražbinama 72 bivša radnika hotela. Marjan je stoga koncem prošle godine na elektroničkoj dražbi otkupila prijebojem za tri četvrtine procijenjene vrijednosti, odnosno za 324 milijuna kuna, a preostali vjerovnici - među kojima su i brojne Kerumove tvrtke za koje se sumnja da su zapravo imale fiktivna dugovanja - ostali su kratkih rukava.