italija

Bivši premijer Renzi izlazi iz Demokratske stranke, osniva novu centrističku stranku

17.09.2019 u 10:37

Bionic
Reading

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi odcijepit će se ovaj tjedan od vladajuće Demokratske stranke (PD) i osnovati novu centrističku političku snagu, prenosi u utorak Reuters

Renzi, koji je bio na čelu vlade PD-a od 2014. do 2016., bio je ključna figura u formiranju nove koalicije početkom rujna nakon što je krajnje desna Liga predvođena Matteom Salvinijem izašla iz saveza s Pokretom 5 zvijezda (M5S), nadajući se prijevremenim izborima.

No, Renzi, trenutno član Senata, imao je vrlo problematičan odnos sa svojom strankom, posebice s lijevim krilom, te su već dulje vrijeme kolale glasine da planira osnovati novi pokret.

U razgovoru za La Repubblicu, kazao je da je PD sada hrpa raznih frakcija.

'Bojim se da neću moći odgovoriti na Salvinijevu agresiju i tešku kohabitaciju s M5S-om', kazao je Renzi, dodavši da želi poraziti Salvinijev populizam.

Kazao je također da će se njegovoj novoj grupaciji pridružiti oko 30 zastupnika. PD ima 111 mandata u donjem domu parlamenta i 51 zastupnika u Senatu.

'To će biti dobro za sve', tvrdi Renzi, dodajući da će to vladi omogućiti da 'najvjerojatnije osnaži svoju parlamentarnu potporu'.

Tajnik PD-a Nicola Zingaretti smatra da je Renzova odluka 'pogreška'.