postizborna politika

Renzi odbija dogovor s pobjednicima parlamentarnih izbora

12.03.2018 u 22:01

Bionic
Reading

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi, koji je podnio ostavku s čelnog mjesta Demokratske stranke (PD), i dalje odbija bilo kakav dogovor s pobjednicima parlamentarnih izbora 4. ožujka u Italiji, prema razgovoru koji je u ponedjeljak objavio dnevni list Corriere della sera

'Ne postoji vlada na čelu koje je Pokret pet zvijezda koja može dobiti povjerenje', rekao je Renzi potvrdivši nesklonost sporazumu s Pokretom 5 zvijezda, koji je postao prva stranka Italije s 32,7 posto glasova.

On ne razmatra ni dogovor s desno orijentiranom koalicijom koja ima 37 posto glasova, a na čijem je čelu krajnje desna Liga Mattea Salvinija.

'Nikome nećemo biti štaka i ostat ćemo tu gdje su nas građani postavili - u oporbi', dodao je.

Matteo Renzi, čija je stranka 4. ožujka osvojila 18,7 posto glasova, dao je ostavku na mjesto glavnog tajnika PD-a, ali tvrdi da ne namjerava napustiti stranku.

Vodstvo PD-a se sastalo u ponedjeljak popodne kako bi uputilo Maurizia Martina, zamjenika glavnog tajnika i ministra poljoprivrede vlade u odlasku, da privremeno preuzme funkciju do održavanja opće skupštine u travnju kako bi pokrenuo obnovu stranke.

'Sada oni koji su dobili najviše glasova imaju čast i dužnost upravljati zemljom. Mi ćemo iz redova oporbe nastaviti služiti građanima', izjavio je Martina.

  • +4
Talijanski opći izbori Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je ranije u ponedjeljak Demokratsku stranku (PD) da pomogne njegovu bloku desnog centra sastaviti vladu kako bi Italija izbjegla prijevremene izbore.

Zbog neriješena rezultata na izborima savez desnog centra i krajnje desnice nema potrebnu većinu u donjem domu, ali nema je ni Pokret 5 zvijezda.

I desni blok i Pokret stoga računaju na potporu bloka ljevice koji je dobio 120 mjesta u donjem domu od 630, a trebao bi pomoći i pri sastavljanju većine u Senatu.

  • +6
Opći izbori u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Nitko ne smije ignorirati potrebu da zemlja mora dobiti vladu', rekao je Berlusconi za dnevnik La Stampa.

Desni centar i njegovi desniji saveznici 'imaju pravo, a iznad svega zadaću, da vode iduću vladu', poručio je.

PD zato treba 'pokazati odgovornost', smatra Berlusconi i upozorava 'novi izbori bili bi opasan pokazatelj za našu demokraciju i vjerojatno bi vodili u pat poziciju'.

Novi saziv parlamenta trebao bi prvu sjednicu održati 23. ožujka, a jedna od prvi zadaća bit će izbor predsjednika obaju domova.