AFGANISTAN

Bivši predsjednik preživio talibanski napad

13.08.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Bivši afganistanski predsjednik Burhanudin Rabani preživio je u četvrtak napad talibana iz zasjede u sjevernoj pokrajini Kunduzu, gdje su se talibani sukobili s policijom drugu noć zaredom, izjavili su tamošnji dužnosnici.

Sukobi potresaju tu nekad mirnu pokrajinu tjedan dana prije predsjedničkih izbora koje pobunjenici žele omesti. Talibani šire svoje napade s juga i istoka zemlje na sjever i zapad.

Rabani koji je sada zastupnik u parlamentu, jedan je od najvećih pristaša Abdulaha Abdulaha, glavnog suparnika sadašnjeg predsjednika Hamida Karzaja na izborima 20. kolovoza.

Bivši predsjednik putovao je cestom u okrugu Ali Abadu u pokrajini Kunduzu, kada su talibani napali pucajući iz ručnog bacača i pušaka, rekao je guverner tog okruga Habibulah Mohtašim.

Rabani i njegova pratnja prošli su bez ozljeda, a trojica napadača su poginula u okršaju s osobnim čuvarima i s policijom, dodao je.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid koji je dao izjavu s nepoznata mjesta, preuzeo je odgovornost za napad.
Sukobi u Afganistanu poprimili su najveće razmjere od početka rata prije osam godina.

U drugom dijelu Kunduza talibanski borci su napali policiju drugu noć zaredom. Na jugu, kako su izvijestili dužnosnici, u eksploziji nekoliko bomba postavljenih uz cestu poginulo je najmanje 12 civila i američki vojnik.

U sjevernom okrugu Dašt-e-Arči u Kunduzu policija se već drugu noć bori s pobunjenicima, rekao je načelnik policije Abdul Razak Jakubi.
U pucnjavi su poginula trojica policajaca i osmorica pobunjenika.

U pokrajini Helmandu na jugu, gdje su američke i britanske snage povele najveće ratne operacije kako bi vratile područje pod talibanskim nadzorom, bomba postavljena uz cestu eksplodirala je pri prolasku kombija, izjavili su dužnosnici.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je poginulo devetero putnika, a glasnogovornik guvernerova ureda Davud Ahmadi rekao je da je u eksploziji 11 mrtvih.
Više od stotinu američkih, britanskih i savezničkih vojnika poginulo je u Afganistanu od početka srpnja, što je dosad daleko najsmrtonosnije razdoblje rata. U Afganistanu je od ožujka poginulo više zapadnih vojnika nego u čitavom razdoblju od 2001. do 2004.

Ove godine u Afganistan je stiglo pojačanje od 30.000 američkih vojnika, pa se ukupni broj zapadnih snaga popeo na stotinjak tisuća, među kojima su 62.000 Amerikanaca.

Njihov najteži ispit bit će osiguranje predsjedničkih izbora 20. kolovoza na kojima se, po rezultatima ovotjedne ankete, očekuje da Karzaj u prvom krugu neće dobiti apsolutnu većinu i da će se šest tjedana kasnije sučeliti s Abulahom.

Abdulah, bivši ministar vanjskih poslova čija je zahuktala kampanja iznenadila zapadne diplomate, održao je u srijedu skup u Kandaharu - što je rijetkost na nemirnom jugu - a u četvrtak je otputovao u sjeverni grad Mazar el Šarif radi još jednog predizbornog skupa.