ZADNJA POSTAJA ZAGREB

Bivšem turskom veleposlaniku zabranjen rad u javnoj službi

29.11.2016 u 16:03

Bionic
Reading

Ahmet Tuta, bivši turski veleposlanik u Zagrebu, čija je sudbina dovedena u pitanje nakon što je tjednik Nacional ustvrdio da je nestao sa suprugom Mine, nalazi se u Turskoj te mu je zabranjen rad u javnoj službi. Iz diplomatske službe u Hrvatskoj opozvan je još u kolovozu, otkriva Günay Babadoğan Ertan, privremena otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu

Podsjetimo, Nacional je 'nestanak' veleposlanika Ahmeta Tute i njegove supruge stavio u kontekst masovnih odmazdi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon propasti srpanjskog puča u Turskoj.

Pozivajući se na dva neovisna diplomatska izvora, Nacional je u članku naslovljenom 'Erdoganova osveta u srcu Zagreba' napisao da je nepoznato 'što se doista dogodilo s donedavnim turskim ambasadorom Ahmetom Tutom i njegovom suprugom Mine Tutom' te da se turski diplomat Bekir Alpula smatra nestalim. 'Od hrvatskih vlasti tražilo se da se Alpuli oduzmu diplomatske isprave i deportira ga se u Tursku', naveo je Nacional.

Na pitanje je li Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) obaviješteno o tim nestancima te jesu li oni možda deportirani iz Hrvatske, iz MUP-a za tportal odgovaraju da 'nestanak navedenih osoba nije prijavljen'. Prema MUP-ovim evidencijama, 'predstavnici diplomatskog osoblja Republike Turske u Republici Hrvatskoj nisu zatražili međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj'.

Dodatno, iz MUP-a napominju da sukladno zakonu 'osobni i drugi podaci prikupljeni tijekom postupka odobrenja međunarodne zaštite, osobito činjenica da je zahtjev podnesen, predstavljaju službeno neobjavljive podatke te se ne smiju dostaviti zemlji podrijetla tražitelja, azilanata ili stranca pod supsidijarnom zaštitom ili drugim tijelima koja ne sudjeluju postupku'.

Tursko veleposlanstvo u Zagrebu nije odgovorilo na pitanja tportala o navodnom nestanku diplomata iz Zagreba, ali je u utorak našoj redakciji dostavilo reakciju na članak Nacionala, kao 'jedini i posljednji službeni odgovor veleposlanstva' na tu temu. Iz veleposlanstva poručuju da to pismo Nacional 'do danas nije objavio, iako su nam odgovorili da će to svakako učiniti'. Iz pisma koje potpisuje otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Turske, Günay Babadoğan Ertan, nije sasvim jasno što je Tuta radio po povratku u Ankaru, ali je očigledno da mu je u međuvremenu zabranjen rad u javnoj službi. 

Odgovor veleposlanstva

'Iskreno smo bili razočarani kada smo vidjeli da spomenuti članak u fokus stavlja neutemeljene navode vezano za to gdje se nalazi bivši turski veleposlanik u Zagrebu, g. Ahmet Tuta i njegova supruga.

Članak očigledno sadrži dezinformacije i predstavlja obmanjujuću sliku hrvatskoj javnosti o mjerama koje su poduzete nakon neuspjelog pokušaja puča 15. srpnja, koji je bio usmjeren na podrivanje demokracije i rušenje demokratskim putem izabrane vlade u Turskoj.

Tim povodom sam dužna iznijeti vam sljedeće ispravke kako biste ih ljubazno uzeli u obzir.

G. Ahmet Tuta je opozvan u glavni grad 9. kolovoza 2016. G. Tuta i njegova supruga stigli su u Tursku i on je započeo svoj mandat u sjedištu 27. kolovoza 2016. Kasnije je g. Tuti zabranjen rad u javnoj službi 29. listopada 2016.', navodi Babadoğan Ertan.

'Turski vojni atašei zatražili azil u Hrvatskoj'

Prema pisanju Večernjeg lista, Tuta je povučen s mjesta veleposlanika zato što nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj nije prijavio da je svojedobno završio školu klerika Fetullaha Gulena, koji se u međuvremenu prometnuo u najistaknutijeg Erdoganovog protivnika i kojeg službena Ankara optužuje za organizaciju neuspjelog puča, tražeći od Washingtona da ga izruči iz SAD-a u domovinu. Prema zakonu, Tuta je to morao učiniti.

Isti izvor navodi i da su dvojica turskih vojnih atašea koji su se u vrijeme pokušaja vojnog udara nalazili u Hrvatskoj na poligonu u Rakitju, surađujući u sklopu NATO-a, zatražili politički azil u Hrvatskoj te su se odbili vratiti u Tursku zbog straha od uhićenja. Prema informacijama kojima raspolaže ministarstvo vanjskih poslova Turske, oni se još uvijek nalaze u Hrvatskoj.