DODON ODLAZI?

Bivša premijerka Maia Sandu vodi na predsjedničkim izborima u Moldaviji

15.11.2020 u 23:39

Bionic
Reading

Bivša premijerka, proeuropska kandidatkinja Maia Sandu, vodi u drugom krugu predsjedničkih izbora u Moldaviji ispred proruskog predsjednika na odlasku Igora Dodona, nakon prebrojavanja više od 90 posto glasačkih listića.

Nakon prebrojavanja 94,97 posto glasova, Sandu dobiva 52,09 posto a Dodon 47,91 posto. Potonji četiri godine vodi ovu bivšu sovjetsku republiku gdje su većina stanovnika govornici rumunjskog jezika i koja se godinama koleba između europskih ambicija i približavanja Moskvi.

Vjerojatna pobjeda Sandu mogla bi naići na loš prijam u Rusiji koja se ove godine već morala sučeliti s prosvjednim pokretima u drugim zemljama svoje sfere utjecaja poput Bjelorusije i Kazahstana, pošto je 2014. izgubila utjecaj u Ukrajini.

"Glavno izborno povjerenstvo zažmirilo je na očite povrede", ali "sigurna sam da će se glas naroda čuti", rekla je Sandu (48), nakon zatvaranja birališta u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu, pozivajući sugrađane da "mirno dočekaju rezultate" i "klone se provokacija".

U istom duhu je i Dodon (45) pozvao na "mir" svoje i pristaše "suparnice". "Učinit ćemo sve kako bi se spriječila destabilizacija", dodao je, također izvijestivši o "povredama".

Moldavija, zemlja s 3,5 milijuna stanovnika koja je ostala bez dijela teritorija, Pridnjestrovlja, koji kontroliraju proruski separatisti, među najsiromašnijima je u Europi i oko 40 posto stanovništva, po procjenama, iselilo se kako bi se spasili od siromaštva.