nezakonita zapošljavanja

Bivša ministrica Divjak oslobođena optužbi za klevetu Borasa

19.07.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Općinski kazneni sud u Zagrebu donio je presudu kojom je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak oslobođena optužbe za klevetu bivšeg zagrebačkog rektora Damira Borasa za kojega je izjavila da je nezakonito zapošljavao na Sveučilištu, piše u srijedu Jutarnji list

Boras je protiv bivše ministrice Divjak podnio tužbu privatnu i u ime Sveučilišta u Zagrebu, zbog njene izjave da su neki rektori i dekani nezakonito zapošljavali na Sveučilištu. Pritom je izričito spomenula Borasa.

Divjak se jučer o presudi osvrnula na svom Facebooku, uz opasku da je "obijesno parničenje bivšeg rektora Borasa i sadašnjeg Lakušića završilo na njihovu sramotu". Posebno sramotno, navela je, jest da je i aktualni rektor Sveučilišta Stjepan Lakušić, unatoč njezinim višekratnim pisanim molbama da izvuče Sveučilište iz te sramote, nastavio s parničenjem, odnosno nije povukao tužbu.

"Sud je utvrdio da činjenica koje sam iznijela nikako ne može biti neistinita jer je utvrđeno upravo suprotno. Naime, rektorat Sveučilišta u Zagrebu barem je jednu osobu zaposlilo suprotno odluci Vlade i izmjenama zakona u 2020.", navela je Divjak, zadovoljna navodom suda da svaki građanin, a nadasve ministar, ima pravo i dužnost izraziti sumnju i upozoriti na nepridržavanje propisa, posebno kada je u pitanju trošenje proračunskih sredstava.

Bivša je ministrica navela da je u njezinu slučaju to rezultiralo trogodišnjom mukom, a još nije sve gotovo zbog mogućnosti žalbe. Divjak ima aktivan još jedan postupak pred građanskim sudom, kako je napisala, "da ih obeštetim za njihove 'duševne boli' zbog klevete".

"Baš me zanima jesu li se opametili ili će rektor i dalje nemilice trošiti javna sredstva na odvjetnike i prljavi rat protiv neistomišljenika. Naravno, i troškove ovog postupaka trebaju platiti Boras i moje Sveučilište u Zagrebu. Bratski ili pola-pola", navela je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, prenosi novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.