JOSIPOVIĆ TRAŽI ODGOVORE

'Bit će velikih iznenađenja oko objave popisa branitelja!'

10.01.2011 u 12:31

Bionic
Reading

Predsjednik Josipović danas je na Pantovčaku oštro odbacio tezu ministra branitelja Tomislava Ivića prema kojoj uhićenje branitelja Tihomira Purde ima veze s prošlogodišnjom objavom nepotpunog Registra branitelja, nazavši ju 'apsurdnom'. Ujedno je najavio istragu oko objave popisa 300-tinjak branitelja navodno osumnjičenih u Srbiji, rekavši da tu očekuje 'velika iznenađenja'

'Na toj listi navodnih osumnjičenika ima oko 300 osoba, ali taj popis nije vjerodostojan. Od nadležnih službi ću zatražiti da se ispita tko je to pustio u javnost i zbog čega te očekujem da će tu biti velikih iznenađenja', rekao je Josipović.

Registar branitelja je popis časnih ljudi

Predsjednik je također rekao da je apsurdno tvrditi da je zbog Registra branitelja objavljenog 2010. uhićen branitelj za kojim je raspisana tjeralica 2007. 'Ta teza ne drži vodu', smatra Josipović, koji se i dalje zalaže za objavu Registra branitelja. 'To je popis časnih ljudi, a ne ljudi koje treba strijeljati', istaknuo je.

Kaže da Registar dosad nije službeno objavljen samo zbog političke volje koja nedostaje te da oko objave Registra pravnih problema nema. 'Sada je onako kako želi Vlada', rekao je predsjednik.

Što se tiče uhićenog branitelja Tihomira Purde, predsjednik smatra da je tu bilo propusta: 'Zašto je taj čovjek tek sad uhićen, a tjeralica postoji od 2007, to je sad pitanje za MUP i DORH. Zašto taj čovjek nije provjeren?'

'Vlada je sama sebi zadala cilj'

Predsjednik se osvrnuo i na svoj intervju objavljen danas u Poslovnom dnevniku, u kojem je implicirao da bi Vlada trebala otići ukoliko do lipnja ne budu završeni pregovori s EU: 'Naslov je tu malo pretjeran, rekao sam da je Vlada sama sebi zadala cilj da će do lipnja završiti pregovore i ako se to ne ostvari, tada bi ta Vlada trebala preispitati svoju odgovornost i poziciju.'

Budući da je prošlo točno godinu dana otkako je sjeo u predsjedničku fotelju, Josipović se osvrnuo na svoje dosadašnje obnašanje predsjedničke dužnosti. U globalu je zadovoljan, ali je napomeno da uvijek može biti bolje.

Na izborima neutralan

Svoj odnos s Vladom u tih godinu dana ocijenio je dobrim, uz opasku da je bilo problema, ali problema koji se rješavaju.

'Nadam se još intenzivnijoj suradnji. Mislim da me se može još bolje iskoristiti, osobito u područjima u kojim nemam neposrednu nadležnost. Kroz svoje kontakte mogao bih pomoći Vladi', naglasio je Josipović.

Na predstojećim parlamentarnim izborima, najavio je, bit će neutralan. Ipak, izaći će pred javnost sa svojim popisom seta vrijednosti i građani će lako prepoznati one političke stranke koje će biti na tragu tog programa.