MATULIĆ IZ MOSTA

'Bit će redukcija, ali ne bih to zvala rezovima'

30.12.2015 u 10:07

Bionic
Reading

Gošća Teme dana na N1 televiziji bila je Jasna Matulić iz MOST-a nezavisnih lista.'U svakom slučaju ne bih krenula od rezova. Nismo u briljantnoj situaciji, ali i možemo poticati produktivnost. Bit će redukcija, ali ne bih to nazvala rezovima, nego jedan drugi sistem. Mi imamo podvojene sisteme, imamo razdvojene sisteme, koji funkcioniraju samostalno, gdje se ne razmjenjuju informacije, i zbog tih duplih sustava ima i dosta rezervi', kazala je Matulić.

Navela je da je oduševljena, u razgovorima s mandatarom Tihomirom Oreškovićem je 'govori potpuno drugačijim jezikom nego što smo imali do sada, ima strateški način promišljanja, te organizacijski, i bitna mu je riječ produktivnost, koju je najčešće izgovorio'.

'Želi da se dovedu strukturne reforme. Jasno je iskomunicirao da želi reformu javne uprave i zdravstva za početak, poticane ulaganja u RH i nizinske pruge. Već se sada vidi da se rješavaju ključne stvari, očekuje se da će se javnom upravom i ostali segmenti presložiti, i očekujemo brži rast', kazala je Matulić i dodala da bi plaće trebalo povećati i rasteretiti ih davanjima, da se više potiče zapošljavanje.

Upitana što misli o uvođenja kanadskog modela u hrvatsko zdravstvo, kako je to predložio HDZ i Orešković, kazala je da Most ostaje pri tome da zdravstvo mora svakom građaninu pružiti potrebnu zaštitu.

'Mora se napraviti i jednaka kvaliteta po cijeloj Hrvatskoj, i tu neće biti privatizacija, ne u tom smislu u kojem se komunicira. Neće se to dogoditi, niti se ne može dogoditi, to sada nije ni moguće. Naš prijedlog reforme zdravstva ne ide za tim, nego upravo da svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Spominjanje kanadskog sistema se ne može jednostavno preslikati na Hrvatsku, manja smo zemlja i drugačijeg standarda. Upravo razrađujemo reformu, ali građane mogu umiriti da nikako ne idemo u privatizaciju', istaknula je Matulić.

Smatra da zdravstvo treba restrukturirati i resistematizirati na način da daje dobre rezultate.