zagrebačka skupština

Bista Ive Lole Ribara ostaje! Hasanbegović: Ovo nije naš poraz, nego moralna pobjeda

11.12.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Bista Ive Lole Ribara, postavljena prije dva mjeseca nedaleko od križanja Selske ceste i Prilaza baruna Filipovića u Zagrebu, ostat će do daljnjeg na svom mjestu, odlučila je Gradska skupština

Sa 16 glasova za, 15 protiv i 10 suzdržanih zastupnici su odbili prijedlog Neovisnih za Hrvatsku koji su tražili da se bista makne tvrdeći da je postavljena mimo procedura. Iako su za to glasali iz Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, to nije bilo dovoljno da se izglasa uklanjanje narodnog heroja.

Naime potporu nije dao HDZ, koji je bio suzdržan, pa se tako ostvarilo ono o čemu smo pisali prije tjedan dana – da je riječ o duplom pasu između stranke koja je 1996. godine uklonila bistu i Bandića koji ju je prije dva mjeseca vratio na isto mjesto.

'Ovo nije naš poraz, ovo je moralna pobjeda. Naš je prijedlog utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti procedura. Ovo je srušila neobična ad hoc ideološka koalicija HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte. Svi zastupnici su imali moralnu obvezu izjasniti se o našim neoborivim argumentima. Svi oni koji će se nakon ovoga pozivati na kršenje zakonitosti procedura bit će politički licemjeri', kazao je Hasanbegović.

Dokument: "Kako su zastupnici glasali o uklanjanju biste Ive Lole Ribara"

Upitan je li na ovaj način došlo do raskola u vladajućoj koaliciji (Bandić- HDZ- NZH), tvrdi da to nije tako. 'Koalicija nije ugrožena. Svrha je bila to što sam upravo rekao. Za tri mjeseca ćemo s istim dokazima doći pred Skupštinu i zastupnici će se ponovno izjasniti', naglasio je Hasanbegović.

SDP-ov gradski zastupnik Rajko Ostojić ustvrdio je da inicijativa nije prošla zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini.

  • +3
Bista Ive Lole Ribara vraćena je u park na južnoj strani Prilaza baruna Filipovića početkom listopada Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Cirkus u Zagrebu se nastavlja, iako je vrijeme adventa, Bandić nastavlja s cirkusom. Postavio je bistu Ive Lole Ribara prije dva mjeseca, a onda je uputio prijedlog da se bista skine, da se započne postupak skidanja te biste. Zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini taj prijedlog nije prošao. Ne zna se tko pije, ali se zna tko plaća. Ovaj cirkus plaćaju Zagrepčani, a nadam se da je ovo početak kraja jedne trgovačke koalicije koja je bila ucjenjivačka, koalicije bez strategije, taktike i vizije', kazao je Ostojić.

Upitan kako komentira da je utvrđeno da je bista postavljena protivno pravilima i da su zapravo glasali za to da ostane nešto što je nelegalno, Ostojić je kazao da sve nadležne gradske službe, gradonačelnik Bandić i njegova zamjenica vrlo jasno kažu da je napravljeno sve po zakonu, za razliku od Hasanbegovića koji kaže da je to bezakonje.

'Neka stanja su ili-ili. Ili je po zakonu ili je bezakonje. Nevjerojatno je da dvije strane koje oprečno tvrde dođu s istim prijedlogom da se to ukine. To graniči sa zdravim razumom', naveo je Ostojić i dodao da mu je žao  Bandića jer 'nadgradonačelnik Hasanbegović daje imena i trgovima i ulicama'.

Bista Ive Lole Ribara često je meta vandala Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunić

'Očekivao sam od Hasanbegovića da će Bandiću prepustiti barem male parkove, no očito mu ne daje niti to', naveo je Ostojić.

Darinko Kosor (HSLS), čiji zastupnici nisu ni bili na glasovanju, kaže da su se na taj potez odlučili jer nisu željeli sudjelovati o šaradi u Bandićevoj režiji.

'Bandić nije došao na Skupštinu, a organizirao je oporbu da zajedno s HDZ-om ne podrži njegov prijedlog jer mu je to bio interes. Naime, Bandić je tako ostao čist prema Hasanbegoviću jer je podupro njegov prijedlog, a njegovi su zastupnici glasali za. S druge strane HDZ je bio suzdržan, a ljevica protiv', zaključio je Kosor.  Ivo Lola Ribar bio je jedan od najistaknutijih ljudi jugoslavenskog revolucionarnog pokreta, a poginuo je 27. studenog 1943. godine u borbi s Nijemcima u okolini Glamoča. Nakon rata proglašen je narodnim herojem, a o njegovoj popularnosti među mladima za vrijeme bivše države ponajviše govori čitav niz omladinskih organizacija koje su nosile upravo njegovo ime.