GLASANJE U PONEDJELJAK

Bista Lole Ribara: Je li Bandić odigrao dupli pas s HDZ-om da bi se riješio Hasanbegovića?

05.12.2017 u 09:44

Bionic
Reading

Hoće li bista Ive Lole Ribara, postavljena prije nešto manje od dva mjeseca, biti uklonjena - bit će poznato 11. prosinca, za kada je zakazan treći nastavak sjednice Skupštine Grada Zagreba

Naime, iako je ta točka jučer kasno navečer došla na dnevni red, o njoj se nije odlučivalo jer nije bilo kvoruma.

Premda su zahtjev za uklanjanje biste podnijeli Neovisni za Hrvatsku, tvrdeći da je prekršena procedura jer je bista postavljena bez znanja Skupštine, jučer je na sjednicu stigao zaključak gradonačelnika Milana Bandića u kojem je djelomično priznao njezino kršenje.

U zaključku tako piše da 'gradonačelnik nakon proceduralnog preispitivanja podnosi zaključak o uklanjanju biste…' , ali i da se ona nakon uklanjanja 'pohrani u Muzeju grada Zagreba'.

U kojem roku bi se to trebalo dogoditi, ne navodi se.

Bistu je, podsjetimo, Bandić dao postaviti nakon što su Neovisni i HDZ od njega zatražili da ukloni ime Trga maršala Tita.

'Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara... Ponovit ću -  najveći, istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje. Ivo Lola Ribar je jedan od najvećih heroja Drugog svjetskog, hrvatskog i antifašističkog rata. Da nije bilo Drugog svjetskog, antifašističkog rata, mi Hrvatsku ne bismo mogli imati danas', kazao je Bandić na njezinu ponovnom postavljanju nakon što je s istog mjesta uklonjena sredinom devedesetih.

Odluku o tome tada je donio HDZ.

  • +3
Bista Ive Lole Ribara vraćena u park na južnoj strani Prilaza baruna Filipovića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Andrija Mikulić, šef njihove zagrebačke organizacije, jučer je pak govorio kako se Skupština treba baviti komunalnim pitanjima, a ne ideološkim, i da se HDZ neće uvlačiti u odnos između Neovisnih za Hrvatsku i Bandićevih zastupnika.

Je li to naznaka da će prilikom glasanja o Ribaru biti suzdržani, ostaje za vidjeti u ponedjeljak, ali nije isključeno to da je Bandićev manevar sa zaključkom, u kojem nema vremenske odrednice, igranje duplog pasa s HDZ-om s ciljem da se ignorira želja Neovisnih za Hrvatsku.

Više o Loli Ribaru pročitajte u tekstovima:

Otkud sad Lolo!? Provjerili smo je li se na spomeniku Ivi Loli Ribaru potkrala pogreška

Tko je bio Titova desna ruka koju je opjevao Zlatko Pejaković, a uskoro dobiva spomenik u Zagrebu?

Vandalizirani spomenik Ivi Loli Ribaru Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX