'PROTUPRAVNI POSTUPAK'

Evo kako su Neovisni za Hrvatsku obrazložili zahtjev za uklanjanje Ribarove biste

17.11.2017 u 15:37

Bionic
Reading

Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku podnio je zagrebačkoj Gradskoj skupštini prijedlog za uklanjanje biste Ive Lole Ribara u Zagrebu, koji je stavljen na dnevni red skupštinske sjednice zakazana za 30. studenoga.

Tu inicijativu potpisao je predsjednik Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku Tomislav Jonjić, koji će u ime predlagatelja obrazložiti prijedlog pred radnim tijelima i Gradskom skupštinom. 

U obrazloženju se tvrdi da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 10. listopada 'nije vratio svojedobno tobože otuđenu bistu Ive Lole Ribara, nego je postavio novi spomenik (bistu), koja ni u materijalnome niti u umjetničkom smislu nije ista niti je jednakovrijedna onoj izvornoj, zakonito uklonjenoj 1996. godine'.

'Budući se radilo o postavljanju novog spomenika (biste), bilo je nužno provesti propisani postupak koji u konkretnom slučaju nije proveden, pa je bista otkrivena protupravno, slijedom čega je osnovan zahtjev za njezino uklanjanje', ističu Neovisni za Hrvatsku. 

U obrazloženju stoji da Gradska skupština nije donijela odluku o postavljanju spomenika članu Centralnoga komiteta KPJ - Sekcije Kominterne, Ivi Loli Ribaru, a zastupnicima u njoj nikad nije predočen dokaz da su gradonačelnik i mjerodavna tijela Gradske uprave proveli bilo koji od propisanih postupaka koji su morali biti provedeni prije otkrivanja spomenika.

Vandalizirani spomenik Ivi Loli Ribaru Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na istom je mjestu svojedobno bila postavljena bista Ive Lole Ribara, ali ona nije otuđena niti uništena, nego je 11. travnja 1996. Gradski zavod za zaštitu i obnovu spomenika kulture i prirode donio rješenje kojim se Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i znanost izdaje prethodna dozvola za premještanje spomen-obilježja Ivi Loli Ribaru u Povijesni muzej Hrvatske (danas Hrvatski povijesni muzej).

U rješenju je naglašeno da je ne samo bistu, nego i postolje tog spomenika 'potrebno ukloniti sa zelene površine, te potom travnjak sanirati'. Budući da se traži potpuno i trajno uklanjanje postolja jasno je da se nije radilo o privremenom premještaju ili sklanjanju biste Ive Lole Ribara, nego o njezinu trajnom uklanjanju s javne površine, navodi Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku.