izborna kombinatorika

Kolakušić i dalje šuti: Umjesto njega u Sabor ide Hasanbegović?

18.04.2024 u 17:10

Bionic
Reading

Nakon što je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao kako mu se koalicijski partner Mislav Kolakušić (čelnik stranke Pravo i pravda) ne javlja ne telefon, jasno je da DP više ne kontrolira 14 nego 13 novoosvojenih saborskih mandata.

Jasno je da bi HDZ pridobije li 14 zastupnika izabranih na listi Domovinskog pokreta imao laganiju situaciju za sastavljanje većine i Vlade, no jednog od tih 14 sigurno neće imati. Naime, na listi je izabran i čelnik nove stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić, koji je ranije najavljivao da nikakvi poslijeizborni pregovori s HDZ-om ne dolaze u obzir.

Što misli o svemu nakon izborne noći, Kolakušić nije javno izrekao, a sada se postavlja pitanje što će biti s njegovim mandatom. Naime, piše Jutarnji list, Kolakušić najvjerojatnije uopće neće biti saborski zastupnik jer je ta funkcija - po sili zakona - nespojiva s njegovom dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu. A budući da je već najavio i kandidaturu za novi mandat u Bruxellesu, na lipanjskim izborima za Europski parlament, jasno je kako će u Saboru priliku dobiti netko drugi.

A tko će to biti, zasad nije najjasnije pošto Kolakušić ne želi odgovoriti na pitanja Jutarnjeg lista vezana uz njegov saborski status.

U međuvremenu se pojavila i spekulacija kako bi, kao Kolakušićeva zamjena, u Saboru mogao ući Zlatko Hasanbegović koji je na jučerašnjim izborima zauzeo drugo mjesto na listi koalicije DP-a i "Prava i pravde" u I. izbornoj jedinici. Hasanbegović, također, nije član Domovinskog pokreta već je predsjednik stranke Blok za Hrvatsku. Kao i čelnik DP-a Ivan Penava, bivši je član HDZ-a, pa treba vidjeti bi li uopće bio otvoren za suradnju sa svojom bivšom strankom iz koje je izbačen prije nekoliko godina jer se odlučio kandidirati na lokalnim izborima na listi tada nezavisne Brune Esih.

Hasanbegović je na ovim izborima osvojio 6.157 preferencijalnih glasova, što je jako dobar rezultat čak i u usporedbi s odličnim rezultatom Mislava Kolakušića koji je osvojio 8.361 preferencijalni glas.

Ni Hasanbegović nije želio komentirati spekulacije o svom ulasku u Sabor.

  • +5
Raspodjela mandata u deset izbornih jedinica na teritoriju RH Izvor: Pixsell; montaža: Neven Bučević/tportal.hr / Autor: Robert Anić