PAPA ODLUČIO

Biskup koji tuče djecu imenovan u vatikansku službu

21.03.2012 u 19:34

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. je za člana Papinskog vijeća za zdravstvo imenovao mons. Waltera Mixa, bivšeg biskupa Augsburga, na jugu Njemačke, koji je 2010. morao dati ostavku zbog optužaba da je fizički kažnjavao djecu, priopćio je u srijedu tiskovni ured Svete Stolice

Ovo je imenovanje sasvim neočekivano, budući da je taj konzervativni prelat (71), poznat po svojim prenagljenim izjavama, 2010. morao otići s dužnosti nakon optužaba za nasilje nad malodobnicima i za financijske malverzacije.

Premda je jedno vrijeme bio osumnjičen i za pedofiliju, prelat je poslije na sudu oslobođen optužaba u tom smislu. No Papa ga je pozvao da se povuče u samostan na 'vrijeme šutnje, sabranosti i molitve', javila je vjerska agencija I. Media.

Mons. Mixa koji je na početku bio na meti kritika unutar Katoličke crkve u Njemačkoj, upozorio je da je riječ o uroti drugih biskupa koji su ga htjeli prisiliti na ostavku, ali je poslije u pismu vjernicima svoje biskupije priznao da je 'počinio brojne greške'.

Prelat se našao u središtu polemika zbog izjave u kojoj je broj mrtvih u holokaustu usporedio s brojem pobačene djece u Njemačkoj i zbog kritike politike koju je provodila bivša ministrica obitelji Ursula von der Leyen, koju je optužio da želi svesti žene na 'strojeve za rađanje' zbog toga što je svojim mjerama poticala povećanje broja jaslica i brz povratak žena na posao nakon porodiljnog dopusta.