IZDAO GA STRAH OD TEHNOLOGIJE

Bin Ladena su otkrili jer nije imao telefon i internet

03.05.2011 u 07:12

Bionic
Reading

U svijetu u kojem telefon te internetski priključak posjeduju svi koji si to mogu priuštiti upravo je nepovjerenje Osame bin Ladena prema tehnologijama razotkrilo obavještajnim službama njegovo skrovište, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik

Vila u gradu Abotabadu u Pakistanu, gdje se do ubojstva noću s nedjelje na ponedjeljak krio mozak terorističke operacije 11. rujna, nije imala ni telefonski ni internetski priključak, rekli su američki dužnosnici.

Razlog potpune izolacije vjerojatno je bio Bin Ladenov strah da bi njegova komunikacija mogla biti nadzirana, no u oči je upalo baš to da luksuzna kuća vrijedna milijun dolara ne posjeduje telefonski priključak.

'Sve što smo vidjeli, sofisticirane mjere sigurnosti, smještaj zgrade, organizaciju, sve je savršeno odgovaralo predodžbi o tome kako bi moglo izgledati Bin Ladenovo skrovište', rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Američki komandosi, koji su noću napali zgradu i ubili Bin Ladena, koristili su se svim sofisticiranim sredstvima, rekao je direktor Središnje američke obavještajne agencije (CIA) Leon Panetta.

Za operaciju su bile angažirane američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), specijalizirana za prisluškivanje i Nacionalna geospacijalno-obavještajna agencija, specijalizirana za satelitsko snimanje, rekao je Panetta.

DNK TESTOM POTVRĐEN IDENTITET

DNK test proveden na uzorku s tijela Osame bin Ladena pokazao je 100-postotnu podudarnost s DNK-om članova njegove obitelji, a žena za koju se vjeruje da je bila njegova supruga identificirala ga je obrativši mu se imenom, rekao je u ponedjeljak novinarima dužnosnik obavještajnih službi SAD-a.

'Sjedinjene Države sada pregledavaju veliku količinu materijala uzetih iz zgrade u Pakistanu u kojoj su pripadnici snaga SAD-a ubili Bin Ladena', rekao je dužnosnik novinarima uz uvjet da ostane neimenovan.

'Te se materijale trenutno koristi i analizira, a u CIA-i je ustanovljena posebna skupina zbog opsežnosti materijala prikupljenog na mjestu napada', rekao je dužnosnik.

Neimenovani je dužnosnik prethodno kazao da su uzorci Bin Ladenovog tijela uspoređeni s uzorcima tijela njegove sestre koja je ranije preminula u Bostonu.

OBAMA ĆE ODLUČITI O OBJAVI FOTOGRAFIJA

Američka televizijska mreža ABC objavila je da Amerikanci navodno imaju fotografije ubijenog Osame bin Ladena, no zbog vrlo uznemirujućeg sadržaja odluku o njihovom puštanju u javnost, prenosi ABC, donijet će američki predsjednik Barack Obama, koji je ranije kazao da je 'svijet bez Osame bin Ladena sigurnije mjesto'.

Središnji trg u New Yorku bio je nakratko zatvoren zbog dojave o sumnjivom paketu, ali nakon što su ga pirotehničari pregledali, ispostavilo se da paket nije opasan i da nije riječ o eksplozivnoj napravi, javlja Reuters, dok CNN dodaje da policija pregledava snimke nadzornih kamera na kojima im se sumnjivim učinio bijelac u 40-im godinama jer je presvlačio majice.