BRINE ZA KLIMU I SIROMAŠNE

Bin Laden postao humanitarac

01.10.2010 u 17:36

Bionic
Reading

Osama bin Laden kritizirao je loše izvedenu operaciju dostave humanitarne pomoći za Pakistan te pozvao u borbu protiv klimatskih promjena u novoj poruci objavljenoj u petak na islamskom portalu

Nije moguće potvrditi autentičnost ni datum nastanka audioporuke u trajanju 11 minuta koja se emitira uz fotografije bin Ladena i snimke prirodnih katastrofa.

'Milijuni djece pod vedrim su nebom, nemaju osnovnih uvjeta za život, uključujući pitku vodu', navodi prvi čovjek Al Kaide u poruci objavljenoj na islamskom portalu kojim se koristi teroristička mreža Al Kaida.

Tema globalnog zatopljenja postaje bin Ladenu sve važnija te on poručuje da 'goleme promjene klime pogađaju našu (islamsku) naciju, izazivaju velike katastrofe u islamskom svijetu' i zato 'dosadašnja razina pomoći više nije dostatna'.

Kad su katastrofalne poplave pogodile ljetos Pakistan brže nego vlada reagirale su humanitarne organizacije, od kojih su neke optužene za veze s terorističkim organizacijama. Stoga su i pakistanski i američki dužnosnici upozoravali da bi talibani i njima srodne skupine mogli katastrofu eksploatirati sebi u korist.

Treba potpuno promijeniti sustav dostave pomoći za žrtve prirodne katastrofe kojih je više nego ratnih žrtava, poručuje bin Laden te optužuje zemlje regije jer ulažu golem novac u naoružanje umjesto da pomognu unesrećenima.

To je prva Bin Ladenova poruka nakon 25. ožujka kada je zaprijetio da će Al Kaida smaknuti svakog zarobljenog Amerikanca bude li izvršena smrtna kazna nad Halidom Šeikom Mohamedom osuđenom za terorističke napade 11. rujna.

Nakon tih napada 2001., Amerikanci su napali Afganistan i tragali za bin Ladenom u planinama Tora Bora, no on do danas nije pronađen i vjerojatno se krije u pograničnoj pakistansko-afganistanskoj zoni.